Bob Dylan eladja a teljes életműve szerzői jogait

37th AFI Life Achievement Award on TV Land Prime - Show HORIZONTAL GettyImageRank3
CULVER CITY, CA - JUNE 11: Musician Bob Dylan Performs onstage during the 37th AFI Life Achievement Award: A Tribute to Michael Douglas at Sony Pictures on June 11, 2009 in Culver City, California. Kevin Winter/Getty Images for AFI/AFP
Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb zeneipari vállalkozásának adja el eddigi életművének szerzői jogait a most 79 éves Bob Dylan.
Vágólapra másolva!

Bob Dylan eddigi, körülbelül 60 éves karrierjének minden megírt darabját eladja a Universal Music Groupnak, a világ zeneiparának legnagyobb üzleti vállalkozásának. A Universal Music Group a világ legtöbb lemezkiadót tömörítő lemezkiadói csoportosulása. Az eladást pedig a teljes eddigi életmű minden darabjának szerzői jogaira vonatkozik. Ugyanis az ellenérték fejében ezekről mond le a 13-szoros Grammy-díjazott Bob Dylan, aki 2016-ban irodalmi Nobel-díjat is kapott.

Bob Dylan egyik 2009-es koncertjén Forrás: AFP/2009 Getty Images/Kevin Winter

A 79 éves Bob Dylan életműve nagyjából 600 dalt tartalmaz, ezek szerzői jogait vásárolja meg a Universal. A vételárat nem hozták nyilávánosságra, de óvatos becslések szerint is több százmillió dollárról van szó – írja a BBC.

Az árról sokat sugallhat az a tény, hogy ez lesz a Universal eddigi történetének legnagyobb felvásárlása. Az életműbe ugyanúgy beletartoznak Dylan a hatvanas években írt slágerei és az idén nyáron megjelent, legutóbbi stúdióalbuma, a Rough and Rowdy Ways.

Fontos tudni, hogy Dylan csak a szerzemények szerzői jogait adja el

a Universalnak, viszont dalainak konkrét – általában a nagyközönség által ismert – hangfelvételeinek jogdíjait megtartja. Ez azt jelenti, hogy például a manapság dübörgő streamingszolgáltatásokból származó jogdíjak továbbra is nála kötnek ki. A Bloomberg idézi a Universal vezérigazgatója, Lucian Grainge nyilatkozatát, aki azt írta, „kétségtelen, hogy Bob Dylan zenéjét még évtizedekig, vagy akár évszázadokig fogják énekelni és játszani mindenfelé a világon”.