A mérőállomás hibája miatt törölni kellett a hőmérsékleti rekordot

Még csak most jön a java: a jövő hét második felében visszatér a kánikula!
Vágólapra másolva!
Törölték az eddigi, 42,6 Celsius-fokos hőmérsékleti rekordot Németországban a mérőállomás megbízhatatlansága miatt - jelentette be csütörtökön a Német Időjárási Szolgálat (DWD).
Vágólapra másolva!

Ezt a rekordmeleget Alsó-Szászországban, a Hollandiával szomszédos Emsland járásban, Lingen város meteorológiai állomásán mérték 2019. július 25-én.

Sok külső szakembernek is feltűnt azonban, hogy az ilyen kánikulai hőség merőben szokatlan a térségben és a szomszédos, köztük a hollandiai meteorológiai állomások is mind 40 fok alatti hőmérsékletet mutattak ezen az amúgy különlegesen forró napon.

A meteorológiai szolgálat végül megállapította, hogy a lingeni mérőállomás "rendre a térségre nem jellemző hőmérsékleteket" észlel, ezért annak adatait 2017. januárig visszamenőleg törlik a nyilvánosan hozzáférhető adatbázisokból, így érvényét veszi a múlt év júliusában Lingenben felállított országos melegrekord is.

Az új németországi hőmérsékleti rekord így az a 41,2 Celsius-fokos meleg, amelyet ugyanazon a napon, de két délebbre fekvő meteorológiai állomáson, az észak-rajna-vesztfáliai Duisburg-Baerlben és Tönisvorstban mértek. A DWD magyarázata szerint a lingeni mérőállomás keleti oldalán az utóbbi években nagyon elburjánzott a növényzet, ami az északkeletitől a délkeletiig terjedő szelek befogásával sajátos mikroklímát, egyfajta hősziget alakított ki az állomás körül.

A lingeni meteorológiai állomás által szolgáltatott adatokat egyébként már néhány hónapja nem publikálják és az állomást meg is szüntetik, egy újat létesítenek más helyen.

(MTI/dpa)