100 százalékos a második orosz vakcina immunológiai hatékonysága

Oroszország, koronavírus elleni vakcina, Szputnyik-V, védőoltás
2020. augusztus 11-én Oroszország bejelentette az első koronavírus elleni vakcinájának, a Sputnik V névre keresztelt oltóanyag bejegyzését.
Vágólapra másolva!
Százszázalékos a második orosz vakcina, a novoszibirszki Vektor virológiai és biotechnológiai kutatóközpont által kifejlesztett EpiVacCorona immunológiai hatékonysága az új koronavírusos fertőzéssel szemben a klinikai tesztek alapján - közölte kedden az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet, a Roszpotrebnadzor.
Vágólapra másolva!

Egy vakcina hatékonysága az immunológiai hatékonyságából és megelőző hatékonyságából tevődik össze.

- áll a közleményben.

Az EpiVacCorona - a SARS-CoV-2 koronavírus elleni epitópvakcina - peptid antigén alapú oltóanyag, amely október 14-én kapta meg a feltételes bejegyzést Oroszországban. Ezt követően megkezdődött "posztregisztrációs" tesztelése, dokumentációját pedig eljuttatták az Egyészségügyi Világszervezethez (WHO).

Korábbi közlés szerint

2020 végéig 50 ezer dózist terveznek gyártani belőle.

Oroszoroszágban a december 5-én elindított, elsősorban a veszélyeztetett társadalmi és foglalkozási csoportokat érintő kiterjedt vakcináció után hétfőn megkezdődött a tömeges védőoltás. A kampány keretében

alapvetően az elsőként kifejlesztett Szputnyik V-t injekciózzák be,

de egyes régiókban, kisebb mennyiségben használják az EpiVacCoronát is, amelynek tömeggyártása februárban indul be.

Alapvetően az elsőként kifejlesztett Szputnyik V-t injekciózzák be, de egyes régiókban, kisebb mennyiségben használják az EpiVacCoronát is, amelynek tömeggyártása februárban indul be Forrás: Orosz Egészségügyi Minisztérium

Dmitrij Morozov, az orosz parlamenti alsóház egészségügyi bizottságának elnöke kedden szorgalmazta, hogy

Oroszország vezessen be elektronikus Covid-19-igazolványt.

Mint mondta, az ekként összesített makroadatok segíteni fogják az egészségügyi rendszert a járványkezelés tervezésében. Hozzátette, hogy mindehhez szigorú adatvédelemre van szükség. Az orosz régiók közül elsőként Baskírföldön vezettek be ilyen igazolványt.

A kedden közzétett hivatalos adatok szerint Oroszországban az igazolt új koronavírusos fertőzöttek száma az elmúlt napon 23 586-tal 3 568 209-re emelkedett. A napi növekmény 0,6 százalék, az új esetek 11,2 százaléka tünetmentes.

Az aktív fertőzöttek száma 544 151, a halálos áldozatoké 586-tal 66 623-ra, a felépülteké pedig 23 262-vel 3 002 026-ra emelkedett.

Moszkvában a halottak száma 84 volt, ami példátlanul magas érték a járvány kezdete óta. Az előző rekordot, 81 fővel, pénteken jegyezték fel az orosz fővárosban. Az országban a járvány kezdete óta több mint 97,3 millió, az elmúlt napon pedig mintegy 257 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Új koronavírusos fertőzés gyanújával 615 951 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.