Így követheti a labdarúgó-Eb eseményeit

Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2020, labdarúgás, szurkolói zóna, szurkoló, szurkolás, drukker, Budapest, Törökország - Olaszország, Szurkolói zóna a Városligetben, Budapest, Budapest, 2021.06.11.
Szurkolói zóna a Városligetben, Budapest
Vágólapra másolva!
A koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották a labdarúgó Európa-bajnokságot, de az esemény nem marad el szerencsére. Az első mérkőzésre 2021. június 11-én került sor, a döntőt pedig kereken egy hónappal később rendezik a magyar válogatott részvételével. Akinek nincs akkora szerencséje, hogy élőben nézze a találkozókat, annak sem kell elkeserednie, hiszen jó pár egyéb módon nyomon követheti a történéseket. Ezeket gyűjtöttük most össze!
Vágólapra másolva!

TV-közvetítés

A legjobb megoldás a televíziós közvetítés segítségével nézni a mérkőzéseket. Az MTVA 2021-ben is segítséget nyújt ebben, hiszen az M4 élőben adja az összecsapásokat. Amennyiben valaki előfizetett valamelyik szolgáltató televíziós csomagjára, akkor nincs is más dolga, mint odakapcsolni, bekészíteni a szotyit, tökmagot, és drukkolni.

A rengeteg új alternatíva mellett a hagyományos tévézés még mindig óriási népszerűségnek örvend Forrás: Origo

Amennyiben nem rendelkezik előfizetéssel, akkor sincs gond, hiszen a műsorok a digitális földfelszíni sugárzás révén ingyenesen is elérhetőek. A modern tévék már rendelkeznek beépített digitális (DVB-T típusú szükséges) tunerrel, tehát elég csak rádugni egy antennát a készülékre, elindítani a csatornahangolást, és ezt követően kiválasztani az M4 adót. Ha valakinek régebbi, tehát például hagyományos CRT televíziója van, akkor sem kell kétségbe esnie. Ilyenkor ugyanis egy olyan külső egységet kell rádugnia a SCART porton keresztül, amely tartalmazza a szükséges alkatrészeket. Ezek az úgynevezett set-top boxok már pár ezer forintért beszerezhetőek. Magától értetődően ilyenkor a set-top boxhoz kell csatlakoztatni a megfelelő teljesítményű külső antennát.

A tévégyártóknak nagyon fontosak azok, akik a közvetítéshez keresnek készüléket Forrás: Origo

Már létezek olyan DVB-T tunerek, amelyek USB-csatlakozóval is rendelkeznek, ezek révén pedig számítógépen is elérhetőek a digitális tv-adások, így például az M4 műsora. Tehát csak egyszerűen be kell dugni az asztali PC-be vagy laptopba az eszközt, mint egy pendrive-ot, és máris lehet nézni a mérkőzéseket.

Egy ilyen termék részét képezi általában az antenna is, azonban ezek jellemzően kis teljesítményű perifériák, szóval lehet, hogy utólag gondoskodni kell egy megfelelőbb antennáról is.

Internetes adás

Az MTVA Médiaklikk internetes oldalán online streaming, azaz internetes közvetítéssel is sugározzák majd a mérkőzéseket. Viszont ehhez megfelelő sávszélesség szükséges, amely a WiFi mellett akár mobilnettel is elérhető. Ám azt érdemes figyelembe venni, hogy az ilyen típusú tartalomfogyasztás komoly adatforgalmat generál. Tehát, ha valaki nem figyel, akkor hamar kimerítheti a rendelkezésre álló keretet. Az internetes közvetítéssel kapcsolatos másik probléma lehet, hogy ha egyszerre sokan próbálnak csatlakozni, akkor előfordulhat, hogy "megfagy" az adás, vagy borzalmas lesz a képminőség, mert a szerverek túl sok beérkező igényt próbálnak egyszerre kielégíteni.

Az MTVA M4 sportcsatorna élőben közvetíti a mérkőzéseket Forrás: Origo

Itt kell megemlíteni azt is, hogy több olyan weboldal van, amely azzal kecsegtet, hogy regisztráció, vagy reklámokra történő kattintások után engedi nézni a mérkőzések közvetítését, illegálisan. Azonban ezeknek nem szabad bedőlni. Jó esetben csak az időnket vesztegetjük azzal, hogy hirdetéseket nézegetünk, de akár az is előfordulhat, hogy vírust telepítenek a gépünkre.

Rádiós közvetítés

A közszolgálati Petőfi Rádió új rovattal is készül a labdarúgó Európa-bajnokságra, tehát ha valakinek nincs lehetősége arra, hogy tévén vagy számítógépen nézze a meccseket, akkor követheti ily módon is az eseményeket. Egyébként mi a Körkapcsoláson nőttünk fel, és egyszerűen imádtuk, szóval lehet, hogy már csak a nosztalgia kedvéért is fogunk rádiózni egy picit, annak ellenére, hogy természetesen a nagy tévé is be van állítva már.

Internetes oldalak

És ha már itt tartunk: az Origo Sport rovata kiemelten foglakozik a labdarúgó Európa-bajnoksággal, és élő közvetítéssel is készülnek a munkatársak a mérkőzésekről. Emellett természetesen ipari mennyiségű elemzés, értékelés, hír, valamint beszámoló is várható a rendezvénnyel, a csapatokkal, a játékosokkal, a meccsekkel és az eredményekkel kapcsolatban.

Szabadtéri kivetítők

A közterületen felállított kivetítőkön is lehet követni az eseményeket, ráadásul a szabadtéri meccsnézés nem minősül rendezvénynek, arra a vendéglátó teraszokra vonatkozó szabályok irányadóak. Vagyis védettségi igazolvány nélkül is lehet ott tartózkodni, és élvezni a foci-Eb-t.

Szurkolói zóna a Városligetben Fotó: Polyák Attila - Origo

És a lényeg: Hajrá Magyarok!