Emberi és állati csontok ezreit gyűjtötték a hiénák a lávacsőben

csont, hiéna, lávacső
Több ezer csontot halmoztak fel a hiénák
Vágólapra másolva!
A régészek épp Szaúd-Arábia leghosszabb lávacső-rendszerében kutattak, amikor meglepő felfedezést tettek. A föld alatti járatban több ezer, egykori hiénák által lerakott és összegyűjtött csontot találtak.
Vágólapra másolva!

Az Umm Jirsan lávacsőrendszer a Harrat Khaybar Lava Fieldben található, mintegy 130 kilométerre északra a Szaúd-Arábia-i Medinától. A fosszilis csontok felhalmozódásának tafonómiai vizsgálatait végző kutatók több százezer csontfelhalmozást találtak az Arab-félszigeten, az emberek és állatok vándorlásának nyomon követésére irányuló „Palaeodeserts Project" keretében.

A csontok elemzése után több mint negyven, különböző fajt azonosítottak, beleértve köztük lovakat, szamarakat, szarvasmarhákat, tevéket, rágcsálókat, kecskéket, sőt embereket is.

A tafonómiai vizsgálatok során a szakemberek arra törekedtek, hogy minél behatóbb ismereteket szerezzenek egy adott fosszília „sorsáról" az állat vagy növény elpusztulása és a maradvány megtalálása közötti időszakból.

Több ezer csontot halmoztak fel a hiénák Forrás: Stewart et al. / Archaeological and Anthropological Sciences, 2021

– idézi a HeritageDaily online tudományos portál.

Szakértők úgy vélik, hogy a csontokat a hiénák halmozták fel, amelyek a lávarendszert odúként használták, ahová a tetemeket és a tetemrészeket hétezer évig behurcolták, majd feltehetően itt fogyasztották el.

A hiéna csontvázmaradványok és a megkövesedett bélsár jelenléte arra utal, hogy az „összeállítást" elsősorban a csíkos hiénák (Hyaena hyaena) halmozták fel.

A kutatók szerint a leletek hétezer évesek, ami kiemeli a lávacső kivételes állapotban való megőrződését. Ez utóbbi viszont kitágítja az Umm Jirsan és más, közeli lávajáratok jövőbeni kutatási lehetőségeit.

Ezek az eredmények rávilágítanak a folyamatos neo-tafonómiai vizsgálatok szükségességére a ragadozó csontfelhalmozó és módosító viselkedés teljes variációjának rögzítéséhez.

Az ilyen helyszínek ráadásul tájékoztatást nyújthatnak egy ehhez hasonló, alulvizsgált régió paleoökológiájáról és előtörténetéről.