Időjárási katasztrófák, utcák alól feltörő tűz, támadó földönkívüliek - tényleg ezek jönnek 2022-ben?

Geostorm vague innondation Horizontal panoramic TIDAL WAVE WAVE FLOOD
Geostorm 2017 Real Dean Devlin. Collection Christophel © Warner Bros / Electric entertainment / Jerry Bruckheimer films / Skydance media (Photo by Warner Bros / Electric entertain / Collection Christophel / Collection ChristopheL via AFP)
Vágólapra másolva!
Több korábbi sci-fi vagy katasztrófafilm játszódik 2022-ben, ehhez az évhez érve pedig érdemes talán feleleveníteni, hogy az adott produkciók milyen jóslásokba bocsátkoztak, milyen eseményeket vagy technológiai újításokat jeleztek előre. Az időjárást már műholdakkal irányítanánk, rendes étel helyett tömörített tápanyagot fogyasztanánk, netán földönkívüliek uralma alatt élnénk, ha valóra váltak volna a filmes, tévés jóslatok.
Vágólapra másolva!

Űrvihar

A 2017-es film az első rendezése volt Dean Devlinnek, aki íróként és producerként olyan katasztrófafilmeken is dolgozott korábban, mint A függetlenség napja vagy a Godzilla. A szintén a műfajba sorolható Űrvihar szerint 2022-re az emberiség már komoly műholdas rendszerrel harcol a globális felmelegedés ellen, az időjárás manipulálása azonban katasztrófák sorát indítja el: rögtön az elején halálra fagy egy afgán falu teljes lakossága, Hongkongban pedig tűz tör fel az utcák alól.

Zöld szója

Charlton Heston második legismertebb disztopikus filmje (A majmok bolygója után) 1973-ban készült, ugyancsak nem fest túl rózsás képet 2022-ről. A bolygó túlnépesedett – egyedül New Yorkban közel 50 millióan laknak a történet szerint –, ami a klímaváltozással együtt oda vezetett, hogy már nemcsak a lakás, de az étel vagy a víz is luxusnak számít. Válaszul fejlesztették ki a címbeli, tápanyagban gazdag ételt, csakhogy az korántsem planktonból készül, mint ahogy állították.

A bűn éjszakája

A 2013-as film olyan sikeres lett, hogy azóta négy folytatása is készült, amelyeknek mind ugyanaz a lényegük: az Egyesült Államokban minden évben megtartják a megtisztulás éjszakáját, amikor tizenkét órán keresztül bármilyen bűncselekmény megengedett, beleértve a gyilkosságot is. Az előzményeket bemutató A megtisztulás éjszakája: A sziget szerint ezt már 2016-ban bevezették, az eredeti, Ethan Hawke-kal és Lena Headey-vel készült film azonban 2022-ben játszódik.

Lapozzon, a következő oldalon folytatjuk!