Macron nyeri az elnökválasztást, miközben a franciák közel 70 százaléka utálja őt

MACRON, Emmanuel
Strasbourg, 2022. január 19. Emmanuel Macron francia elnök bemutatja a féléves EU-elnökség programját az Európai Parlament strasbourgi üléstermében 2022. január 19-én. Január 1-jétől Franciaország tölti be fél évig az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. MTI/EPA/Julien Warnand
Vágólapra másolva!
Egy, a francia elnökválasztás első fordulója előtt három nappal nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás alapján a franciák kétharmada szerint le kellene váltani Emmanuel Macron jelenlegi államfőt, a fiatalok körében ez az arány a 80 százalékhoz közelít. A francia államfőre nem vet jó fényt a napokban kibontakozó McKinsey-ügy sem, ezzel kapcsolatosan már zajlik a nyomozás. Mindezek ellenére az elnökválasztást Macron nyerheti meg, elsősorban azért, mert az ellenzéke megosztott.
Vágólapra másolva!

A CSA nevű francia közvélemény-kutató intézet legfrissebb – három nappal a köztársasági elnökválasztás első fordulója előtt publikált – felmérése szerint a francia választók 66 százaléka van elnökváltó hangulatban. A CSA felmérését a CNEWS hírtelevízió hozta nyilvánosságra.

A megkérdezettek 43 százaléka „igen, teljesen egyetért", 23 százalékuk pedig „inkább egyetért" azzal, hogy Franciaországnak új köztársasági elnökre lenne szüksége.

A válaszadóknak mindössze egyharmada ellenzi Emmanuel Macron leváltását, és közülük csupán 13 százalék ellenzi azt erőteljesen.

Emmanuel Macron Forrás: MTI/EPA/Julien Warnand

A Macron elküldését szorgalmazó szavazók között nagy arányban képviseltetik magukat a fiatal korosztályok.

A 18-24 évesek 79 százaléka, a 25-34 éves fiatal felnőttek 74 százaléka látna szívesebben másik elnököt Franciaország élén.

A kampány finiséhez vezető időszakban a francia államfő megítélését – a korábban neki felrótt hiányosságokon kívül – tovább gyengítette, hogy az orosz-ukrán háborúra hivatkozva Macron mindössze egy nagygyűlést tartott, magukra hagyva szavazóit.

A kampány vége felé kipattant az úgynevezett McKinsey-ügy, a gazdasági bűncselekmények ügyében nyomozó ügyészség pedig vizsgálatot kezdeményezett az amerikai magán tanácsadó cég ellen.

A V4NA nemzetközi hírügynökség összefoglalójából kiderül: a francia elnök és egy amerikai privát tanácsadó cég, a McKinsey kapcsolata évekkel ezelőtt kezdődött. Az amerikai vállalat 2017-ben segítette Macron kampányát. Ezt a későbbi államfő aztán nagy értékű megbízásokkal hálálta meg, ami több százmillió euróba került a francia adófizetőknek. Egy több száz oldalas jelentésből az is kiderül, hogy a tanácsadó cég mintegy húsz munkatársa rendszeresen részt vett a miniszteri üléseken, melyekről névtelen kormányzati beszámolókat írtak. Macron mindössze annyit mondott az üggyel kapcsolatban, hogy aki szerint visszaélés történt, az forduljon a bírósághoz. Jelenleg ügyészségi szinten zajlik a nyomozás.

A McKinsey-ügy jelentősen befolyásolhatja a választások kimenetelét, elbizonytalanítva Macron híveit, illetve potenciális híveit.

A közvélemény-kutatások összességében véve Emmanuel Macron jelenlegi államfő győzelmét várják.

A francia elnökválasztás első fordulójára április 10-én, a második fordulójára pedig április 24-én kerül sor, amennyiben ez utóbbira szükség lesz.