A robotok meghódítják az amerikai munkahelyeket

Arm of assembly robot functioning inside modern factory, Stuttgart, Germany 1new concepts characteristics properties and activities concepts and themes exception focus image features industrial firm modernity object production engineering robotics south g
1173556185
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években, részben a járvány következtében, súlyos munkaerőhiány kezdett kibontakozni az amerikai gazdaság számos ágazatában. Ez pedig azzal is járt, hogy a cégek elkezdték robotokkal betölteni az üres pozíciókat.
Vágólapra másolva!

Az Egyesült Államokban elkezdett felgyorsulni a robotok térhódítása a munkahelyeken. Ahogy ugyanis számos ágazatban súlyos munkaerőhiány alakult ki, a cégek úgy kezdték el fokozatosan gépekkel helyettesíteni az emberi munkaerőt.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint

az idei első negyedévben 40 százalékkal nőtt a munkahelyi robotokra leadott megrendelések száma, 2021 azonos időszakához képest.

Ez elképesztő növekedés, ha figyelembe vesszük, hogy tavaly ilyenkor az éves alapú emelkedés csupán 22 százalékos volt, a megelőző években pedig stagnált a bővülési ütem.

A háttérben az áll, hogy a koronavírus-járvány miatt számos amerikai vállalat szembesült azzal, hogy bármikor, egyszerre eshet ki számos dolgozó, ez pedig jelentősen csökkenti a termelékenységet.

Egyre több robotot használnak az amerikai vállalatok Forrás: AFP/2014 Getty Images/Bill Pugliano

Nem minden esetben igaz viszont, hogy a vállalatok gépekre cserélnék le az emberi munkaerőt, vagyis például elbocsátanának dolgozókat. Sok esetben csupán arról van szó, hogy a robotok jelentősen képesek növelni a termelékenységet, tehát csak kiegészítik az emberi munkaerőt.

Az sem mellékes, hogy az Egyesült Államokban a robotok sokkal lassabb ütemben hódítják meg a gazdaságot, mint más országokban.

Dél-Korea, Japán vagy Németország ezen a téren már maga mögött hagyta az USA-t.

Amennyiben viszont figyelembe vesszük, hogy egyes területeken a gépek nagyságrendekkel gyorsabban és hatékonyabban képesek dolgozni, mint az emberek, akkor továbbra is fennáll a kockázata annak, hogy az emberi dolgozók tömegével veszíthetik el az állásaikat a fejlett ipari országokban. Noha ezzel egy időben az emberi munka elvileg elmozdulhat a sokkal kreatívabb tevékenységek és munkakörök felé, hosszabb távon egyre égetőbb a kérdés, hogy a világ miként reagál majd a robotok elterjedésére.