Ez a világ 10 legkülönlegesebb munkaköre

A világ legnagyobb tengeri rezervátuma jött létre Hawaii körül Papahanaumokuakea Marine National Monument Accessory Action Actions Aloha State ALONE America ing careful CONTINENT Continental area COUNT Counting Cut out Description Descripti
Sea urchin and diver Hawaii USA. Biosphoto / Jeffrey Rotman
Vágólapra másolva!
Világszerte számos különleges munkakörrel találkozhatunk, azonban van néhány olyan tevékenység, amely igazán kitűnik a sorból. Ilyen például a méhsuttogó vagy a temetői esküvőszervező. Összegyűjtöttünk tizet a világ legkülönlegesebb munkakörei közül.
Vágólapra másolva!

A világ minden táján találkozhatunk egészen különleges foglalkozásokkal, és nem könnyű eldönteni, melyek a legfurcsábbak. Most egy összeállítás alapján bemutatjuk, melyek azok a munkakörök, amelyek biztosan versenyezhetnek a legfurcsábbak mezőnyében.

Vízi cowboyok

Az amerikai Virginia államban található Chincoteague városa, ahol az önkéntes tűzoltóság egyes tagjai minden nyáron egészen különleges munkát vállalnak, mégpedig vízi cowboyként.

Chincoteague éves lóúsztatása különös látványosságnak számít Forrás: Wikimedia Commons, Christopher Evanson

A település ad otthon ugyanis egy lóúsztató rendezvénynek. Ennek keretében a gyönyörű vadlovak átúsznak a természetes élőhelyüknek számító Assateague szigetről a közeli Chincoteague szigetre. Ott a vízi cowboyok óvatosan összeterelik, majd elárverezik őket állatbarátoknak, akik mellett tovább élhetnek, hasonló szabadsággal, mint vadlóként.

Kalandpark-megálmodó

A Disney kalandparkjai híresek arról, hogy nemcsak klasszikus vidámparki szolgáltatást nyújtanak, hanem egy egész mesevilágba repítik a látogatókat. Ezt a mesevilágot azonban meg kell tervezni, ami egyáltalán nem könnyű munka.

A Disney nagyon ügyel arra, hogy pontosan legyenek megálmodva a kalandparkjai Forrás: Anadolu Agency via Getty Images/2022 Anadolu Agency/Anadolu Agency

Ez a feladat sokáig Joe Rhode-ra hárult, aki a Walt Disney World Resorts kreatív portfólió igazgatója volt, 2020-ig. Rhode munkája az volt, hogy a lehető legpontosabban megálmodja a kalandparkok egyes elemeit. Ehhez például kambodzsai hegyi templomokba látogatott el, hogy minden részlet a helyén legyen a kalandparkokban.

Rhode egyébként közeli munkatársa volt James Cameronnak, az Avatar című film kitalált bolygójának (Pandora) megtervezése során. 2021 februárjától Rhode a Virgin Galactic „élménytervezőjeként" dolgozik.

Barbecue túravezető

Karl és Bethanie Schemel néhány éve az amerikai barbecue paradicsomának számító Kansas Citybe költöztek, és hamarosan saját vállalkozást indítottak. Megalkották a KC Barbecue Tours nevű céget, és túrákat indítanak a városban a leghíresebb, barbecue-ról ismert helyszínekre.

Kansas Cityben bárki felülhet a barbecue túrabuszra Forrás: pexels.com

A látogatók egy 30 személyes, privát autóbuszon utaznak, és megkóstolják Kansas City leghíresebb és legegzotikusabb barbecue-it. Az ötlet egyébként úgy jött, hogy Karl, aki eredetileg Chicagóból származik, néhány évvel korábban hazament a szülővárosába, hogy meglátogassa a családját. Ekkor vitték el egy pizzatúrára. Amikor pedig visszatért Kansas Citybe, felvetette a feleségének, hogy érdemes lenne hasonló vállalkozást indítani, barbecue-val.

Méhsuttogó

A méhek nélkül nemcsak a mézet kellene nélkülöznünk, de a ma ismert élet is drámaian megváltozna a bolygón. A szárazföldi táplálékláncok jelentős része támaszkodik a méhek munkájára, így fontos, hogy vigyázzunk rájuk.

Ettől függetlenül a méhek igen komoly fejfájást tudnak okozni, ha az ember otthona körül telepednek le. A méhek áttelepítésére megvannak a szakemberek, azonban a kaliforniai Santa Barbarában akár méhsuttogóhoz is fordulhatunk.

A méhsuttogó jól megérteti magát a méhekkel Forrás: 123RF

Nick Wagle a Super Bee Rescue and Removal nevű vállalkozás tulajdonosa, és azzal foglalkozik, hogy ráveszi a méheket, önszántukból költözzenek egyik helyről a másikra. Mégpedig anélkül, hogy akár egyetlen állatnak is kárt okozna.

Összeállításunk nem ért véget, kérjük lapozzon további különleges foglalkozásokért!