Hatalmas erdőtűz tombol Németországban és Csehországban - videók

Németország, erdőtűz
26 July 2022, Brandenburg, Falkenberg: Firefighters extinguish a forest fire. Firefighters in Brandenburg continue to battle a large forest fire in the Elbe-Elster district. It burns over an area of 800 hectares. The first residents of the Kölsa settlement in Falkenberg and Rehfeld had to leave their homes. Photo: Jan Woitas/dpa (Photo by JAN WOITAS / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
Szélsebesen terjed egy erdőtűz Németország északkeleti részén: míg hétfő délután még tíz hektáron lángolt a növényzet Brandenburg tartomány Elbe-Elster járásában, estére már nyolcszáz hektár volt a tűz kiterjedése - közölték a helyi hatóságok. Csehországban egy nemzeti parkban keletkezett erdőtűz, a lángok átterjedtek német területre is. 
Vágólapra másolva!

A lángok terjedését az erős szél táplálja. A helyi tanács közleményében azt írta: az időjárás miatt a tűzoltók csak nehezen haladnak. Az oltásban

hét tűzoltó megsérült, közülük hatot kórházban ápolnak.

Mintegy négyszázan dolgoznak a tűz megfékezésén.

Rehfeldből körülbelül kétszáz embert kellett kitelepíteni hétfő este, és a környék több száz lakója készült fel az evakuálásra. Kölsában négyszáz embert szólítottak fel otthona elhagyására.
Emellett

leégett egy sertéstelep, és sok állat elpusztult. A lángok a közeli szélerőműveket is fenyegetik.

A járás "nagy kárt okozó eseménynek" minősítette az erdőtüzet.

Brandenburg tartományban idén már többször pusztított tűz. A helyi környezetvédelmi minisztérium szerint

az erdőtüzek több mint kilencven százalékáért emberi tevékenység tehető felelőssé.

Az erdőtűz veszélye csaknem az egész tartományban a legmagasabb, ötös fokozatú. Brandenburgban 1,1 millió hektárt borít erdő.

Erdőtűz pusztít a cseh-német határon egy nemzeti parkban is

Több mint ötven lakost evakuáltak keddre virradóra a nyugat-csehországi Hrensko és Mezná településekről, miután vasárnap este óta egyre terjedő erdőtűz pusztít a Ceské Svycarsko (Cseh Svájc) Nemzeti Parkban.

A tűzoltóság jelentése szerint mintegy 30-35 hektáron ég már az erdő, s félő, hogy a tűz tovább terjedhet. Vít Rakusan belügyminiszter a közszolgálati televízióban elmondta: Csehország Szlovákiától és Németországtól kért tűzoltásra alkalmas helikoptereket, mert a sziklás-erdős vidéken a klasszikus tűzoltó technika csak korlátozott mértékben vethető be.

Az erdőtűz az éjjeli órákban átterjedt Németország területére is.

"Az országhatárokat nem ismerő erdőtűz azt jelzi, hogy szükség lenne létrehozni egy oltásra alkalmas nemzetközi helikopter- és repülőgép-hálózatot Közép-Európában" - mondta újságíróknak a Prágában tárgyaló Annalena Baerbock német külügyminiszter.

A turisták által kedvelt és sűrűn látogatott vidéket hétfőn lezárták.

Mezná településen már nyolc ház leégett, s kiürítették a Ferdinandov település mellett lévő német gyermektábort is. A többtucatnyi gyermeket autóbuszokkal Németországba szállították - jelentette a prágai közszolgálati rádió.