Ön megkóstolná a tehén nélkül előállított szintetikus tejet?

tejivás Woman 30-39 years Thirties ADULT DRINK WOMAN CLOSE-UP Indoor Inside MILK DRINKING PROFILE One person 1 person Glass of milk Soya milk Soybean milk Vegetable milk
Az alacsonyabb zsírtartalmú tej fogyasztása lassítja a biológiai öregedést
Vágólapra másolva!
A globális tejipar átalakulóban van. A fejlesztések között a nem állati felhasználással előállított élelmiszer-alternatívák versenye is szerepel – ideértve a szintetikus tej jelentette lehetséges kihívásokat is. Utóbbihoz nincs szükség tehenekre vagy más állatokra, mert ugyanolyan biokémiai összetételű lehet, mint az állati tej, de egy feltörekvő biotechnológiai technikával, úgynevezett „precíziós fermentációval" termesztik, amely sejtekből tenyésztett állít elő biomasszát.
Vágólapra másolva!

A világ lakosságának több mint 80 százaléka fogyaszt rendszeresen tejtermékeket, ám egyre több felhívás hangzik el arra vonatkozóan, hogy az állati eredetű élelmiszer-rendszereken túlmenően inkább az élelmiszer-termelés fenntarthatóbb formái felé haladjunk.

A szintetikus tejek most egy újszerű tejterméket kínálnak anélkül, hogy olyan aggályok merülnének fel, mint a metánkibocsátás vagy az állatok jóléte.

A terméknek azonban még számos kihívást és buktatót kell leküzdenie ahhoz, hogy az állati eredetű tej tisztességes, fenntartható és életképes alternatívája legyen.

– mondta Milena Bojovic, a Macquarie Egyetem PhD-jelöltje a ZME Science online portálnak. – A szintetikus hústól eltérően, amely nehezen illeszkedik az állati hús összetettségéhez és állagához a szintetikus tejet ugyanolyan ízűnek, kinézetűnek és érzetűnek hirdetik, mint a hagyományos tehéntejet.

Hozzátette: a szintetikus tej nem sci-fi fantázia, mert már létezik. Az USA-ban például mikroflórából származó állatmentes fehérjét szállítanak, amelyből fagylaltot, fehérjeport és tejet készítenek, míg Ausztráliában egy start-up cég fejleszt szintetikus tejet.

A vállalat az éghajlatváltozás és különösen a tejelő tehenekből származó metán hozzájárulása miatt egyre jobban aggódó fogyasztókat célozza meg.

A szintetikus tej ugyanolyan biokémiai összetételű lehet, mint az állati tej, de egy feltörekvő biotechnológiai technikával, úgynevezett „ precíziós fermentációval " termesztik Forrás: Phanie/GARO/PHANIE/Garo

A termék mögött meghúzódó technológiai folyamat az élesztővel kezdődik, és „precíziós fermentációt" alkalmaz a tehéntejben található fehérjék előállítására, amelyek biztosítják a tej számos kulcsfontosságú tulajdonságát, és hozzájárulnak annak krémes állagához és habosító képességéhez. A végtermék létrehozásához ásványi anyagokat, cukrokat, zsírokat és aromákat adnak a fehérjealaphoz.

– mutatott rá Milena Bojovic. – A nagy szintetikus tejtermelők kiszoríthatják az alacsony technológiájú vagy kisüzemi tejipari – és alternatív tejipari – rendszereket.

A kutató szerint azonban ennek a fajta tejtermelésnek a felgyorsítása a tehéntejnél olcsóbbá tenné a szintetikus tejet, ami

„távolabbra terelheti az emberiséget a hagyományos állattenyésztéstől radikálisan eltérő élelmiszerrendszerek felé".

A kutatás alapján azonban tény, hogy a hagyományos tejágazat döntő változás küszöbén áll.