Csökkent a munkakedv Európa legnagyobb gazdaságában

From bath boilers to the building appliances of the future
Hans-Dieter Dombowski, employee of Eisenwerk Wittingsthal GmbH, preparing bath boilers for delivery in Johanngeorgenstadt, Germany, 5 July 2016. The 360-year-old company is one of the most important home appliance company in Germany. 70 employees produce 60,000 water meters and thousands of further home appliances every year. Still, the bath boiler, which used to be a bestseller in the GDR, is now a niche product with only 4,000 annually manufactured boilers. PHOTO: JAN WOITAS/dpa
Vágólapra másolva!
Németországban egyre többen veszítik el a kedvüket a munkától a Yougov közvélemény-kutató intézet felmérése szerint, amit a HDI biztosító idézett a kedden publikált éves foglalkoztatási tanulmányában.
Vágólapra másolva!

A felmérés kimutatta, hogy a munkavállalók csaknem fele, 48 százaléka átállna részmunkaidőre, ha a munkáltatója ezt lehetővé tenné számára, 56 százalékuk pedig azonnal felmondana, ha nem függene anyagilag a munkájától. A koronavírus-járvány kezdete előtt még 41 százalék mondta azt, hogy inkább abbahagyná a munkát, ha elegendő anyagi forrással rendelkezne.

A felmérés szerint a munkához való kötődés csökken, különösen a fiatal munkavállalók körében: a 25 év alattiak 58 százaléka mondta, hogy nem tudja elképzelni az életét munka nélkül - 2020-ban ez az arány még mindig 69 százalék volt.

A megkérdezettek több mint háromnegyede szívesen venné a négynapos munkahét bevezetését saját vállalatánál, de a nagy többségében persze csak teljes fizetés mellett.

Fürdőszobai bojlereket készít elő szállításra egy dolgozó egy nagy múltú németországi gyárban Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jan Woitas

Mind a felmérés készítésére megbízást adó HDI, mind a szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) a munka világában bekövetkezett gyors változások bizonyítékának tekinti a tanulmányt:

- mondta Torsten Withake, a BA észak-rajna-vesztfáliai regionális irodájának vezetője.

Christopher Lehmann, a HDI Németország vezérigazgatója rámutatott, hogy a felmérés szerint különösen a fiatal munkavállalók igyekeznek "nagyobb szabadságra" szert tenni a munkahelyükön.

A munkavállalók elvárásai nincsenek összhangban a munkaerőpiac igényeivel.

A foglalkoztatáskutató intézet (Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung, IAB) adatai szerint az idei második negyedévben 1,9 millió üres álláshely volt Németországban, több, mint a felmérések kezdete óta bármikor. Különösen a kórházakban és az ápolási intézményekben szűkös a munkaerő-helyzet, de sok más területen is szakmunkáshiány van, és az IT-ágazat is sok üres álláshelyről számol be.
A közvélemény-kutató intézet júniusban és júliusban készítette a felmérést csaknem négyezer 15 évesnél idősebb munkavállaló megkérdezésével.