Munkácsi botrány: bekérették az ukrán ügyvivőt a magyar külügyminisztériumba

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2022. június 23. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszél a Neutrik Group elektronikai vállalat beruházását bejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. június 23-án. A Neutrik Group költözik a Johnson Electric nemrég bezárt ózdi volt üzemébe, a vállalat 3,6 milliárd forintos beruházása nyomán az első ütemben 200, középtávon pedig 300 új munkahely jön létre a városban. Az állam által 1,4 milliárd forinttal támogatott projekt lezárulta után a liechtensteini székhelyű cég elektronikus csatlakozók kézi összeszerelését fogja végezni Magyarországon. MTI/Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Behívatta mára, azaz pénteken délutánra a budapesti ukrán ügyvivőt a Külgazdasági és Külügyminisztérium a Munkácson eltávolított turul szobor ügyében – jelentette be Szijjártó Péter miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában.
Vágólapra másolva!

A külügyminiszter elmondta, az nem kérdés, hogy Ukrajnában a háború előtt inkorrektül bántak a magyar nemzeti közösséggel, a kárpátaljai magyarokkal, de ezt a kérdést a magyar kormány a háború kitörése óta zárójelbe tette.

„Viktor Mikita, a megyei kormányzó – aki szerintem kiváló ember, egészen kiváló ember – nagyon sokat tett azért az elmúlt időszakban, hogy magyarok és ukránok békében éljenek együtt Kárpátalján. Nagyon sokat tett azért, hogy a mesterségesen gerjesztett magyarellenes hangulatot visszafogja. (...) A vele való kapcsolattartás, az ő támogatása szerintem a legfontosabb"– mondta Szijjártó Péter a stúdióban, ahol a magyarokkal szembeni teljesen fölösleges provokációnak nevezte a munkácsi turulszobor eltávolítását, és elmondta, hogy a kormányzó segítségét kérték az ügyben.

– tette hozzá.

Mint arról beszámoltunk, a munkácsi városi tanács arról döntött, hogy el kell távolítani a munkácsi várban álló obeliszkről a turulszobrot. A várban működő történelmi múzeum munkatársai ezt meg is tették, lefűrészelték a turulmadarat a talapzatról és a várárokba taszították.

A helyére az úgynevezett „trizub", vagyis a háromágú szigony, ukrajna címerének egyik jelképe kerül.