Új korszak kezdődött az Android történetében

Google Pixel 7 Pro
Vágólapra másolva!
A Google Pixel 7 mobilok már csak 64 bites appokat és játékokat képesek futtatni.
Vágólapra másolva!

Nagy változtatást erősített meg a Google, a sejtettnek megfelelően az október közepén piacra került Pixel 7 és Pixel 7 Pro okostelefonjai az androidos ökoszisztémában elsőkként csak 64 bites appokat és játékokat képesek futtatni, nem található meg az Android 13 rendszerükben a 32 bitesek kezelését lehetővé tevő komponens.

Google Pixel 7 Pro Forrás: Google

Maga az Android 2014 óta érhető el 64 bites változatban, az Android Go rendszerű modelleket leszámítva az elmúlt években piacra dobott mobilok és táblagépek mind ezt a verziót használják. A 64 bitesség feltétlenül szükséges a 4 GB-nál több rendszermemória megcímzéséhez, nehezíti bizonyos típusú sérülékenységek kihasználását, ráadásul a 64 bites appok gyorsabban működhetnek.

A Google szerint a Pixel 7-esek tisztán 64 bitessége nem csak gyorsabbá és biztonságosabbá tette a mobilokat, de a 32 bites futtatói réteg száműzésével 150 MB-tal csökkent a memóriahasználat is. Ennyi RAM-ot akkor is elvisz az Android kompatibilitási komponense, ha ténylegesen semmilyen 32 bites szoftver sem fut a készülékeken.

A Google arra ösztönzi a mobilgyártókat, hogy kövessék a példáját, fejezzék be az a 32 bites szoftverek futtatásának támogatását.

A termékeiket megvásárlók oroszlánrésze ebből semmit sem venne észre, mivel a ténylegesen használt és népszerű appok mind elérhetőek 64 bites verzióban a Play Áruházban, 2019 vége óta a fejlesztők nem tölthetnek fel csak 32 bites termékeket és frissítéseket a programboltba.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!