Öntik a pénzt a foci vb-re a kínai nagyvállalatok

Egy nappal korábban kezdődik a katari foci-vb
Vágólapra másolva!
A 2022. november 20-án vasárnap kezdődő labdarúgó-világbajnokság legnagyobb támogatói a kínai vállalatok. 
Vágólapra másolva!

A katari labdarúgó világbajnokság költségei már meghaladták a 200 milliárd dollárt, úgy, hogy csak vasárnap kezdődik a világ egyik legjobban várt sporteseménye. Összehasonlításul a négy évvel ezelőtti, oroszországi vb valamivel több mint 14 milliárd dollárba került összesen.

A Global Data adatai szerint a kínai vállalatok költötték a legtöbbet Katarban, még úgy is, hogy Kína válogatottja nem jutott ki a tornára

– számolt be a Vg.hu.

A kínai vállalatok összesen 1,395 milliárd dollárral támogatták a világbajnokságot, lekörözve katari és amerikai társaikat. A legnagyobb szponzor, a pekingi székhelyű Wanda Group eddig 850 millió dollárt ölt a projektbe, az okostelefon-gyártó Vivo 450 millió dolláros szponzorációs szerződést kötött.

Egy nappal korábban kezdődik a katari foci-vb Forrás: Scanpix Denmark

Az Egyesült Államok cégei mostanáig 1,1 milliárd dollárral támogatták a vb-rendezést. Szakértők szerint az európai és amerikai vállalatok nem szívesen adják a nevüket a katari vb-hez, ám az üzleti érdekeik felülírják ezt a világ legdrágább, legnézettebb sporteseményével kapcsolatban.

Óriási népessége ellenére Kína nem számít futballnagyhatalomnak, de komoly pénzeket öl abba, hogy ez megváltozzék: 2016 és 2020 között 350 millió dollár központi támogatásból 26 ezer futballpályát épített, 2025-re pedig valamennyi iskolában szeretne egy pályát. Közben elképesztő összegekkel csábítanak világsztárokat a kínai fociklubok: az argentin Carlos Tévez 2016-ban rekordfizetésért, heti 730 ezer euróért igazolt az első osztályú Sanghaj Senhuába.