Brüsszeli korrupciós botrány: ki is valójában a két új gyanúsított?

Eva Kaili bőrönd Brüsszelgate Marokkó Katar
Vágólapra másolva!
Soros György két újabb brüsszeli embere ellen vizsgálódik a belga ügyészség az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya kapcsán - derül ki az Origo összeállításából. Andrea Cozzolino és Marc Tarabella uniós képviselő szervesen kapcsolódik az amerikai spekuláns globális hálózatához. Az Európai Parlament most felfüggesztette a mentelmi jogukat, miután a vádak szerint kenőpénzeket fogadhattak el Katartól és Marokkótól. A korrupció elönti Brüsszelt, a mocsárból ezúttal is a Soros-hálózat emelkedett ki. 
Vágólapra másolva!

Újabb fordulatot vett az elmúlt évtized legsúlyosabb nemzetközi korrupciós botránya, a Kaili-ügy, miután kedden a belga ügyészség két újabb baloldali európai parlamenti képviselő mentelmi jogának felfüggesztését kérte. Ugyanis a hatóságok szerint Eva Kailiékhoz hasonlóan ők is kaptak a korrupciós pénzekből. Ezzel tehát tovább nőtt a gyanús politikusok száma, megmutatva, hogy mennyire kiterjedt ügyről van szó.

Sajtóhírek szerint ezúttal az olasz Andrea Cozzolino és a belga Marc Tarabella került a középpontba. Az Európai Parlamentben mindketten annak a baloldali frakciónak, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének (S&D) a tagjai, amelyben Gyurcsányné és a DK politikusai is helyet foglalnak. Bár elsőre feltehetően nem sokaknak cseng ismerősen a nevük, személyüknek mégis fontos szerepük van a durva korrupciós ügy hátterének megértésében és személyi hálózatának kibontásában.

Tagjai a hálózatnak

Andrea Cozzolino hazájában, Olaszországban kezdte meg pályafutását, ahol a Demokrata Párt (Democratico della Sinistra/Democratici di Sinistra) színeiben a politikai középszintre sikerült felküzdenie magát. Előbb a baloldali párt nápolyi szövetségének titkáraként dolgozott, hogy aztán 2000-ben bekerüljön Campania tartomány tanácsába. Kilenc éven keresztül volt tagja a helyi közgyűlésnek, az utolsó öt évben pedig a régió mezőgazdaságáért és termeléséért felelős ügyvivői tisztségét is betöltötte.

Cozzolino ezután európai vizekre evezett: 2009-től uniós képviselőként képviseli hazáját, vagy elnézve a botrány alakulását, inkább Marokkóét. Az olasz politikus neve közvetlenül a botrány kirobbanása után, első körben felbukkant a nemzetközi sajtóban. A baloldali La Repubblica arról írt, hogy az ügy központi szereplője, Eva Kaili partnere, Francesco Giorgi és Antonio Panzeri mellett Andrea Cozzolino is jelentős összeget vett át a marokkói titkosszolgálattól, aminek következtében egy belga börtönből várta a meghallgatását.

Andrea Cozzolini (balra) egy hónappal a letartóztatása előtt még látogatókat fogadott az Európai Parlamentben Forrás: Facebook/Andrea Cozzolino

A baloldali képviselő Kailihoz hasonlóan a szürke brüsszeli bürokraták csoportjához tartozik: látványosan kerüli a nyilvánosságot, de a háttérben úgy manőverezik, úgy, hogy arról a közvélemény csak a legritkább esetben értesül. 2014 óta a Regionális Fejlesztési Bizottság tagja az EP-ben, 2019-ben az emberi jogi albizottsághoz is csatlakozott. Korábban pedig a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban (2009-2012), a Költségvetési Bizottságban (2009-2013) és a Petíciós Bizottságban (2014-2019) is megfordult.

Cozzolino alapvetően külpolitikai vonalon mozog, aktivitást elsősorban a harmadik világbeli országokkal kapcsolatos vitákban mutatott az EP-ben. Legfontosabb tisztégeként elnöke a DMAG-nak, azaz az Európai Parlament Maghreb-országokkal fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének. Ezen a ponton jön képbe a marokkói vonal, hiszen a testület hatáskörébe tartozik többek között az EU–Marokkó, EU–Tunézia és EU–Algéria kapcsolatok építése. Legalább ennyire fontos, hogy

a korrupciós vádakkal illetett olasz baloldali politikus szerepel Soros György legszorosabb szövetségeseinek listáján, ami azt jelenti, hogy az amerikai üzletember érdekeit képviselte az uniós döntéshozatalban.

Szintén Soros hálózatához tartozik a másik hírbe hozott képviselő, Marc Tarabella, akinek a neve szintén rajta van a listán. Mindebből nagyon úgy tűnik, hogy

a korrupciós pénznyelő hálót a nemzetközi Soros-hálózat politikusai mozgatták, egészen a lebukásukig.

A mentelmi jogában felfüggesztett belga uniós képviselő már az 1980-as években bekerült a politika világában, a vallon régió miniszterelnöki kabinetében dolgozott.. A Szocialista Párt (PS) színeiben előbb önkormányzati képviselője, majd polgármestere lett egy vallon kistelepülésnek, Anthisnes-nek.

Innen került Brüsszelbe, ahol első körben 2004 és 2007 között dolgozott EP-képviselőként, hogy aztán két év megszakítás után, 2009-tól elsüllyedjen a brüsszeli mocsárban. A két év szünetben Vallónia képzésért felelős minisztereként, illetve oktatásért, társadalmi fejlődésért és ifjúságért felelős közösségi minisztereként kapott bizonyítási lehetőséget.

Jelenleg alelnöke az EP Arab-félszigettel fenntartott kapcsolatokért felelős küldöttségének, a DARP-nak, ami azért fontos, mert a térséghez tartozik Katar. Egyébként az uniós döntéshozatalban előszeretettel foglalkozott a térség ügyeivel. Árulkodó, hogy nem sokkal a letartóztatása előtt, a labdarúgó-világbajnokság nyitányát megelőzően meglepő lelkesedéssel szólalt fel a diktatórikus ország érdekében.

- fogalmazott a belga politikus az EP tavaly novemberi vitáján Strasbourgban, nyíltan kiállva az emberi jogokat semmibe vevő ország mellett. Tarabella - Cozzolinohoz hasonlóan - nem zavart sok vizet a brüsszeli bürokrácia útvesztőiben: a magyar médiában mindössze kétszer szerepelt, egyszer amikor a Tinder visszaéléseivel foglalkozott, egyszer pedig amikor az iskolatejről és az egészséges étkezésről jelent meg vele egészen szánalmasan nevetséges interjú a régi Indexen. Arra a kérdésre például, hogy hogyan állítaná össze az iskolai étkezést, azt a nagyon eredeti választ adta, hogy "Télen valószínűleg mindenképpen lenne valamilyen zöldségekből álló leves, az nagyon fontos". Majd azt is elárulta, hogy szerinte: "minden nap egy alma, az orvost távol tartja" (bár a rím miatt ez kifejezetten magyar nyelvű mondásnak tűnik, az eredetiben is így hangzott, ezt azért tudjuk ellenőrizni, mert a dollármédium régi Index egy készen kapott PR-interjút közölt, mintha hír lenne, nem reklám, itt a magyar, itt az angol itt pedig a francia verzió)

A brüsszeli korrupciós botrány újabb kulcsfigurája, a belga Marc Tarabella nyíltan kiállt Katar mellett Forrás: © European Union 2016 - Source : EP/Mathieu Cugnot

Tovább gyűrűzik a botrány

Mint ismert, december közepén robbant az elmúlt évtized legsúlyosabb korrupciós botránya, miután őrizetbe vették Eva Kailit, az Európai Parlament volt szocialista alelnökét és másik három embert. A hírek szerint a brüsszeli korrupcióban legalább hatvan uniós politikus lehet érintett, többségük szocialista vagy néppárti.

Először arról lehetett hallani, hogy a Katar Európai Parlamentben folytatott lobbitevékenységével kapcsolatban történtek a letartóztatások. A hivatalos tájékoztatásban nem konkretizálták az országot, abban csupán annyi szerepelt, hogy a belga rendőrség nyomozói több hónapja gyanúsítanak „egy Öböl-menti országot” azzal, hogy nagy összegeket fizetnek vagy nagy összegű ajándékokat ajánlanak fel az Európai Parlamentben jelentős politikai és/vagy stratégiai pozíciót betöltő személyeknek, hogy így befolyásolják az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit.

Kaili mellett elkapták a hatóságok a görög politikus édesapját (de őt egy nap múlva szabadon engedték), valamint élettársát, az Európai Szocialista párt (S&D) asszisztensét, Francesco Giorgit és a korábbi szocialista európai parlamenti képviselőt, a "Fight Impunity" nevű civilszervezet (NGO) elnökét, Antonio Panzerit. Otthonaikban nagy összegű készpénzt találtak a nyomozók.

Később kiderült, hogy egészen Panamáig érhet a Kaili-ügy. A hírek szerint a szocialista politikus - a lefoglalt készpénz mellett - 20 millió eurót tartott panamai bankszámlákon, amelyeket saját maga vagy családtagjai nyithattak, legalábbis a görög hatóságok erről érdeklődtek Panamánál. Az utalások papíron Katarból érkeztek. Ahogy arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet, ez kifejezetten furcsa, hiszen így nehezen hihető az a verzió, hogy a Kailinál talált készpénz is Katarból származik. Mivel ilyen formában a bűnözők szoktak fizetni (pont azért, hogy elrejtsék a vagyonuk eredetét),

könnyen lehet, hogy a baloldali politikus alvilági figurákkal üzletelt.

Eva Kaili Katarban tárgyal Forrás: Twitter/Labor Ministry of Qatar

Később Kaili élettársa, Francesco Giorgi borította a bilit azzal, hogy beismerő vallomásában elárulta: többen közülük a marokkói titkosszolgálatnak is dolgoztak, azaz jó eséllyel az észak-afrikai országból is érkeztek pénzek. Giorgi arról is beszélt, hogy a vesztegetési botrány kiagyalója Antonio Panzeri volt.

Sajtóhírek alapján Panzeri bizalmas szövetségese Soros Györgynek, akárcsak Tarabella és Cozzolino. Ez pedig azt jelenti, hogy az amerikai spekuláns európai emberei buktak le a Katargate néven elhíresült korrupciós botrányban.