Justin Bieber eladta a zenéihez fűződő jogokat

The 2020 American Music Awards arts culture and entertainment music Horizontal
In this handout image courtesy of ABC singer Justin Bieber performs during the 2020 American Music Awards at the Microsoft theatre on November 22, 2020 in Los Angeles. (Photo by American Broadcasting Companies, Inc. / ABC / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Courtesy of ABC" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Justin Bieber is beállt azoknak az előadóknak a sorába, akik az elmúlt években eladták a zenei katalógusaikhoz fűződő jogokat. A vásárló most is a zeneipar egyik legkülönösebb vállalata volt.
Vágólapra másolva!

Justin Bieber eladta a zenei katalógusához fűződő jogokat. A vásárló a Hipgnosis Songs Capital volt, amely a hírek szerint 200 millió dollárt (kb. 73 milliárd forint) fizetethetett a jogokért – noha az üzlet pontos paramétereit nem hozták nyilvánosságra.

A lépés azt jelenti, hogy a Hipgnosis minden alkalommal pénzt kap majd, amikor a tulajdonukban lévő dalokat nyilvánosan lejátsszák.

Az új tulajdonos a Blackstone pénzügyi óriás és a brit Hipgnosis Song Management 1 milliárd dolláros közös vállalkozása – írja a BBC.

A 290 dalos Bieber-katalógus minden olyan dalt magában foglal, melyet az előadó 2021. december 31. előtt jelentetett meg.

Justin Bieber eladta a zenei katalógusához fűződő jogokat Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Kevin Winter

Az elmúlt években

a művészek egyre gyakrabban adták el a katalógusaikhoz fűződő jogokat nagyvállalatoknak.

Olyan sztárok döntöttek így, mint Justin Timberlake vagy Shakira, és a vevő mindkét esetben a Hipgnosis volt. Rajtuk kívül elsősorban idősebb sztárok döntöttek az eladás mellett, mint Bob Dylan vagy Bruce Springsteen. Utóbbiak a Sonynak értékesítették a jogokat, és Springsteen például 500 millió dollárt keresett az üzleten.

A Hipgnosis a zeneipar egyik legkülönösebb vállalata. A cég Hipgnosis Songs Fund nevű alapkezelőjét 2018 júliusában vezették be a londoni tőzsdére.

A vállalkozás célja, hogy ismert zenészek katalógusainak jogait szerezze meg, majd nagy intézményi befektetőket hív meg, hogy azok részesedjenek a bevételből.

A társaság alapítója, Merck Mercuriadis korábban azt mondta, hogy a slágerek jogai értékesebbek lehetnek, mint az arany vagy az olaj.