Feltámadás: hatalmas siker és vastaps fogadta az Operettszínház gálakoncertjét

Feltámadás - nagypénteki koncert
Vágólapra másolva!
A szakrális tematikájú nagyszabású nagypénteki koncerten felléptek a teátrum sztárjai: Fischl Mónika, Ninh Duc Hoang Long, Süle Dalma, Vadász Zsolt és Pete Ádám, a Budapesti Operettszínház szimfonikus Zenekara és Énekkara, valamint a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola növendékei Bor-Fejérváry Péter és Elek Leon. Az est karmestere Pfeiffer Gyula, a Budapesti Operettszínház főzeneigazgatója, rendezője Bori Tamás volt. A koncert második felében felcsendülő Requiemet a mű szerzője, Andrew Lloyd Webber a nemrég rákbetegségben, mindössze 43 évesen elhunyt idősebb fia emlékének ajánlotta fel.
Vágólapra másolva!

– ezekkel a szavakkal köszöntötte a gála nézőit Bálint Ádám, az Operettszínház művésze, aki a Feltámadás című koncert házigazdája volt.

Feltámadás - nagypénteki koncert Forrás: Janus Erika

Nyitányként Johann Sebastian Bach: János Passiójából a Herr, Unser Herrscher tétel hangzott el a Budapesti Operettszínház énekkarának előadásában. A mű – amelyet 1724-ben, nagypénteken mutattak be a lipcsei Szent Tamás templomban – Krisztus szenvedéstörténetét és halálát jeleníti meg János evangéliuma szerint. A folytatásban egy „fogadalmi mű" csendült fel, Wolfgang Amadeus Mozart C-moll miséjének részlete, amellyel a szerző a Constanze Weberrel megkötött házasságáért kívánt hálát adni az égnek. A mű „Laudamus Te" részletét Süle Dalma énekelte, ezt Guiseppe Verdi: Lombardok című operájából a Zarándokok kórusa követte a színház Énekkarának előadásában.

A Krisztus-oratórium Liszt Ferenc egyik legmeghatározóbb műve, melynek komponálására rendkívül hosszú időt fordított a szerző, közel tíz éven át készült.

Feltámadás - nagypénteki koncert Forrás: Janus Erika

A harmadik rész Márk evangélista szavain alapul („Tristis est anima mea – Szomorú az én lelkem", Márk 14,34–36). A keresztre feszített, a közelgő haláltól gyötrődő Krisztus fájdalmas szavait először a zenekar szólaltatta meg, majd a bariton szólista, Pete Ádám.

Az énekkar előadásában elhangzott Kodály Zoltán 1934-es Jézus és a kufárok című nagyszabású kórusműve, amelyet Dvořák Stabat Materének egy részlete követett.

Feltámadás - nagypénteki koncert Forrás: Janus Erika

A koncert második felében a világhírű musicalszerző, Andrew Lloyd Webber - Requiemje
csendült fel. A mű nem idegen már a Budapesti Operettszínház közönségének, hiszen novemberben, Halottak napján az Avilai Nagy Szent Teréz Plébánián a mise keretein belül, valamint az Örök világosság gálakoncerten is hallhatták. A női szólót ezúttal a Liszt Ferenc-díjas Fischl Mónika, a tenor szólót Ninh Duc Hoang Long énekelte. A fiúszoprán szóló részeit pedig a Kodály Zoltán Kórusiskola két növendéke, Bor-Fejérváry Péter és Elek Leon. A rendhagyó nagypénteki koncertet szűnni nem akaró tapssal hálálta meg a közönség.