Már az űrből is látni lehet a chilei ruhahegyet - fotó

műhold, műholdkép, szatellit, felvétel, űr
műhold, műholdkép, szatellit, felvétel, űr
Vágólapra másolva!
Chilében találhatói a legújabb, ember alkotta, pontosabban az emberi tevékenységhez köthető mesterséges képződmény, ami az űrből is látható. A dél-amerikai ország egyik városa mellett akkora halom eladatlan ruha halmozódott fel, hogy az már egy műhold készítette felvételen is láthatóvá vált.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobbra nő egy lerakat, ami a chilei Atacama-sivatagban található, és az el nem adott, lényegében felesleges fast fashion ruházati termékek temetőjévé vált. A textilhegy már akkora, hogy azt már a műholdak is észreveszik. Legutóbb május 10-én jelent meg egy, a SkyFi műholdfotózási alkalmazással készített kép a jókora kupacról. Az alkalmazás fejlesztője az alábbi kép kapcsán kiemeli, hogy az több nagyfelbontású műholdfelvétel használatával készült, és jól látható rajta, hogy a ruhakupac mekkora a közeli nagyvárosboz, Puerto de Iquique-hoz, illetve annak kikötőjéhez képest (a kép alján):

A szemétlerakót 2021-ben azonosították, és azóta egyértelművé vált, hogy főként olyan ruházati termékek kerülne ide, melyeket Bangladesben vagy Kínában gyártnak, az amerikai, európai és ázsiai piacra szánva azokat, ám végül nem sikerül a kiskereskedelmi értékesítésük.

Az AFP értesülései szerint a kiselejtezett vagy még csak nem is hordott ruhák kupaca folyamatosan nő, és

legalább 39 ezer tonna halmozódik már azokból az Atacama-sivatagban.

A ruhákat nem lehet kommunális hulladéklerakókban elhelyezni, mivel biológiailag nem lebomlóak, emellett gyakran tartalmaznak különböző vegyi anyagokat is - mondta az AFP-nek egy textíliák újrahasznosításával foglalkozó vállalat vezetője.

A Chilében a kikötőváros határától nagyjából két kilométerre található ruhahegy vonzza a szegényebbeket és a guberálókat, miközben egyelőre nem hallani megoldást arra, hogy mit lehetne kezdeni a rengeteg felesleges textíliával.

Az ENSZ egy 2018-as jelentése szerint a fast fashion iparág célja alapvetően elfogadható lehet - megfizethető áron kínálni a fogyasztóknak a mindenkori divattrendek szerinti ruházatot -, de közben aggasztóan nagy környezetterheléssel működik, és a világ szén-dioxid-kibocsátásának 2-8 százalékát adja évente. Egy másik felmérés szerint a textiláruk nagyjából 85 százaléka végzi minden évben a szemétben, miközben a ruhaipar jelentős mennyiségű vizet használ fel, nagy környezeti terheléssel - mutatja be az Insider.

A The Business Research Company piackutató cég adatai a fast fashion iparág teljesítménye eközben erős növekedés elé néz. A piac nagysága 2023-ban elérheti a 122,9 milliárd dollárt, ami komoly emelkedés a 2022-es 106,4 milliárd dollárhoz képest.

Cikkünk kiemelt képe illusztráció / forrás: Pixabay / David Mark