Civil emberek halálát okozó, betiltott fegyvereket küldött Joe Biden Ukrajnába, ami szánalmas beismerés is egyben - videó

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir, Biden Ukrajnában, Ukrajna, Kijev,
President Joe Biden (L) is greeted by Ukrainian President Volodymyr Zelensky upon his arrival at the Mariinsky Palace in Kyiv on February 20, 2023. - US President Joe Biden promised increased arms deliveries for Ukraine during a surprise visit to Kyiv on February 20, 2023, in which he also vowed Washington's "unflagging commitment" in defending Ukraine's territorial integrity. (Photo by Evan Vucci / POOL / AFP)
Vágólapra másolva!
Az, hogy Joe Biden ilyen szörnyű döntésre kényszerült, azt is bizonyítja, hogy nagyon rosszul halad az ukrán ellentámadás – reagált a New York Times amerikai lap rovatvezetője arra, hogy Joe Biden és kormányzata olyan fegyvereket küld Ukrajnába, amelyeket számos szövetségese egy egyezmény során betiltott, és amely rengeteg civil halálát okozhatja, erről ír a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A tengerentúlon napok óta minden arról szól, hogy Joe Biden és kormányzata úgy döntött, hogy egy összesen mintegy 800 millió dolláros projekt keretében Bradley és Stryker harcjárműveket, légvédelmi rakétákat és aknaelhárító berendezéseket – valamint több százezer darab 155 mm-es, úgynevezett kazettás lőszert küld Ukrajnának. Mindezt annak ellenére, hogy az USA eddig határozottan ellenezte, hogy ilyen alattomos és rendkívül veszélyes fegyvert szállítson:

a világ nagy része, beleértve Amerika számos NATO-szövetségesét is, úgy véli, hogy a kazettás lőszerek elfogadhatatlan kockázatot jelentenek a civil lakosság életére nézve. Egy közös egyezményben tiltották meg a használatukat, mert nemcsak a kilövésük során halhat meg rengeteg civil, hanem még azt követően is sokáig életveszélyesek maradnak.

A Biden-adminisztráció azon döntése, hogy kazettás lőszert küld Ukrajnába, azt jelzi, hogy nincs más lőszer, amit adhatnának, és hogy a katonai ellátási láncok rossz állapotban vannak – jelentette ki David Brooks, a New York Times rovatvezetője a PBS NewsHour című műsorban. A neves újságíró úgy véli, hogy a kazettás lőszerek küldéséről szóló döntés annak is a jele, hogy az ukrajnai ellentámadás nagyon rosszul halad.

- tette hozzá még David Brooks, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy óvatosan védelmébe vegye Joe Bident.

Eközben Madrid és London nem nézi jó szemmel az amerikai döntést – erről már a V4NA nemzetközi hírügynökség írt. Spanyolország – bár határozottan támogatja Ukrajnát a háborúban és az ország területi integritását – úgy véli, hogy bizonyos fegyvereket és bombákat semmilyen körülmények között nem lehet leszállítani – erről beszélt Margarita Robles spanyol védelmi miniszter. Nagy-Britannia is eltökélten tartja magát ehhez a kötelezettségvállaláshoz, „mivel aláírta azt az egyezményt, amely tiltja a kazettás bombák gyártását és használatát, és elrettent a használatuktól" – mondta Rishi Sunak miniszterelnök.

– mondta Sunak, aki mellesleg hétfőn Londonban találkozik Joe Biden elnökkel a NATO-csúcs előtt.

A V4NA Scott Ritter nyugalmazott amerikai hírszerző tiszt egyik véleménycikkét szemlézve azt írja, hogy Ritter szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök semmire sem megy majd a kazettás lőszerekkel, jelentős hányaduk valószínűleg nem működik majd megfelelően egy éles helyzetben.

Mivel egy 155 mm-es tüzérségi lövedék élettartama 20 év, és mivel az M864-es lövedék gyártása – amely 1987-ben kezdődött – 1996-ban fejeződött be, az Ukrajnának szállított M864-es tüzérségi lövedékek túlnyomó többsége elérte vagy meghaladta a lejárati idejét.

Scott Ritter szerint Joe Biden amerikai elnöknek fogalma sincs arról, hogy mit küldenek Ukrajnába, míg a Pentagon tisztában van azzal, hogy a lövedékek többsége már túllépte a felhasználhatósági idejét, és mint ilyenek, nem rendelkeznek azzal a megbízhatósággal, amely háború idején elvárható lenne.