Kiderült, melyik országban használják leginkább a bankkártyát a magyarok

bankkártya, atm, fizetés
Vágólapra másolva!
Megugrott a magyarok külföldi kártyás költéseinek száma idén nyáron. A forgalomból – nem meglepő módon – Horvátországé a legnagyobb szelet.
Vágólapra másolva!

Meglódult a magyarok külföldi kártyás költéseinek száma idén nyáron – derül ki az Erste adataiból. A pénzügyi szolgáltató tájékoztatása szerint közel kétmillió alkalommal használták a kártyájukat külföldön fizetésre az Erste ügyfelei, és mintegy 25 milliárd forintot költöttek el összesen a határon túlon – írta a Világgazdaság

A kártyás fizetések száma július eleje és augusztus vége között 27 százalékkal növekedett, a kiadások összege 18 százalékkal – ám figyelembe kell venni, hogy az idén nyáron a forint átlagosan 6 százalékkal volt erősebb a tavalyinál (az euróval szemben),

így az árfolyam változásával korrigálva tulajdonképpen 24 százalékos bővülésről beszélhetünk.

Arról nem szólt a közlemény, hogy azokban az országokban, ahol a mérést elvégezték milyen infláció volt, tehát a költés növekedése nyers adat, ugyanakkor fellelhető benne az organikus növekedés.

Illusztráció Forrás: Shutterstock.com

A nyári kártyás forgalom már rég meghaladta a 2019-es szintet. A világjárvány ugyan 2020-ban tetemes – közel 60 százalékos – visszaesést hozott a nyári külföldi kártyás költések számában és összegében is, ám a 2021-es visszakapaszkodás után tavaly már mindkét mutató tekintetében bőven meghaladtuk a válság előtti szintet. Ehhez képest egy látványos ugrás az idei gyors növekedés – ma már a 2019-es szintnél a nyári külföldi vásárlások száma közel 40 százalékkal, értékük pedig (euróban számolva) 34 százalékkal nagyobb.

A forgalomból Horvátország részesedett a legnagyobb mértékben, majd Olaszország és Ausztria következett

– az ügyfelek kártyás fizetéseinek 36 százaléka, költéseinek pedig több mint 41 százaléka köthető ezekhez az országokhoz. Igaz, a nyáron népszerű üdülőhelyeken mértnél sokkal nagyobb mértékben nőtt a kiadás azokban a szomszédos országokban, ahová bevásárlási céllal (is) járnak a magyarok. Amíg az olaszoknál a kártyás vásárlások száma 25 százalékkal (árfolyamkorrigált reálértékben pedig 21 százalékkal) nőtt, addig az osztrákoknál 38 százalékkal (értékben 44 százalékkal) emelkedett. Horvátországban a vásárlások száma 20, a kiadások összege 21 százalékkal nőtt a tavalyihoz képest, Szlovákiában 78 százalékkal többször használták az Erste-ügyfelek a kártyájukat, és a tavalyi összeg majdnem kétszeresét (94 százalékkal többet) hagyták ott. Romániában a költések száma 51 százalékkal, az összeg 74 százalékkal emelkedett a tavalyihoz képest.