Simán belefagynak a mocsárba a texasi aligátorok

aligátor, brumáció, jég, fagy
Brumáció: bármennyire is úgy tűnik, hogy ezek az állatok ilyenkor már nem élnek, meglepően jól elvannak a jég alatt
Vágólapra másolva!
Egyre hidegebb van Texasban, ami elkezdte veszélyeztetni az aligátorokat. Ezek a hüllők egy különös túlélés trükkel kezdték el úgymond „kicselezni" a fagyos hőmérsékletet: a brumációval.
Vágólapra másolva!

Tényleg semmi esélye sincs az aligátoroknak?

A texasi Beaumont szívébe a közelmúltban megérkezett egy rettenetes hidegfront, ami fényt derített az amerikai aligátorok figyelemre méltó túlélési stratégiájára. A múlt héten

mínusz 10 Celsius fokos mélypontra süllyedt a hőmérséklet, ami egy meghökkentő természeti jelenséghez vezetett: az aligátorok megfagytak a víz alatt, de mégis életben maradtak.

Ahogy arra a szakemberek a ZME Science online tudományos portálnak rámutattak, ezek a hüllők hidegvérű (ektotermikus) élőlények, amelyeknek külső hőforrásokra van szükségük a testhőmérsékletük szabályozásához. Ezért is láthatjuk őket gyakran mozdulatlanul sütkérezni a napon. Az aligátorok a hűvösebb napokon a sekély vizeket keresik fel, amelyek gyorsabban felmelegszenek, mint a mélyebb területek.

Brumáció: bármennyire is úgy tűnik, hogy ezek az állatok ilyenkor már nem élnek, meglepően jól elvannak a jég alatt Forrás: SHALLOTTE RIVER SWAMP PARK/FACEBOOK

De mi történik, ha az időjárás igazán lehűl és eléri a fagypontot? Elsőre talán úgy hangzik, mintha az aligátoroknak semmi esélyük sem lenne – de ez egyáltalán nincs így.

A közelmúltban hideghullám söpört végig az Egyesült Államok déli részén, ami számos tavat és vízi utat befagyasztott. Az egyik közösségi oldal felhasználója épp ekkor túrázott Beaumont környékén, amikor különös látványt vett észre: egy kis lyukat a jégen, amelyből egy aligátor orra kandikált ki. A rejtélyes jelenséget egy videóban örökítette meg, amely hamarosan vírusként terjedt el a világhálón.

Kidugják hosszú orrukat egy lyukon

Hamarosan kiderült, hogy a különös technika a brumáció néven ismert jelenség. Ezt a túlélési technikát a hüllők használják, és ami bizonyos mértékben hasonlít a hibernációhoz. A texasi aligátorok egyszerűen kidugják a hosszú orrukat a jéggel borított vízből, hogy levegőt vegyenek.

A brumáció alatt az aligátorok anyagcseréje drámaian lelassul, nem esznek sokat – ha egyáltalán esznek – és a testükben zajló folyamatok lelassulnak annak érdekében, hogy energiát takarítsanak meg.

Ez történt a videóra rögzített aligátorral is.

@eddiehanhart123 The amarican alliagtor is absolutely magnificent!! @Gator Country TX #americanalligator#gatorcountrybmt♬ original sound - eddie h

Ahogy a víz felszíne kezd befagyni, az állatok kidugják az orrukat, amivel egy természetes sznorkelt (légzőcsövet) hoznak létre. Ez a figyelemre méltó adaptáció biztosítja, hogy még jégbe fagyva is tudnak lélegezni, miközben növelik az ellenálló képességüket. Amíg tehát ezek a hüllők a víz fölött tudják tartani az orrukat, addig könnyedén túlélhetik a fagyos hőmérsékletet annak ellenére is, hogy hidegvérűek.

Melegebb napokon ezek az ektotermikus élőlények egy pillanatra felemelkednek a fagyott állapotukból, hogy a napon sütkérezzenek, majd újra beindítják az anyagcseréjüket.

A Texas Parks and Wildlife Department jelentése szerint az aligátoroknál jellemzően október közepétől márciusig tart ez a nyugalmi időszak: ilyenkor sokfelé láthatjuk a jéglyukakból kilógó orrokat.