Hibrid-tanulmányok a Yamahától

2005.10.14. 12:41

A Yamaha kilenc új modellt mutat be az október közepén megnyíló tokiói kiállításon, többek között az új hibrid motorokat is.

Nagyteljesítményű hibrid motorkerékpárként aposztrofálja a Yamaha azt a kicsit ötvenes éveket idéző formájú motort, amelyet Gen-RYU névre keresztelt. A gyár Genezis látványvonulatát követő motorjában az YZF-R6 blokkja mellett elektromos hajtás is helyet kapott.

A motor formáját úgy tervezték meg, hogy viselkedése leginkább a hagyományos motorkerékpárokéhoz hasonlítson, ám egy robogó kényelmét és csomagtér-kapacitását nyújtsa a rajta ülőknek.

A nagy tengelytáv és a nagyméretű kerekek miatt a Gen-RYU kezelhetősége egy ezer köbcentis, nagyméretű túramotoréhoz hasonlít, ám a borítást nem műanyagból, hanem préselt alumínium lemezekből készítették el.

A hibridet olyan biztonsági felszereléssel látták el, amely a Yamaha szerint a jövő motorjainál az alapfelszereltség részét fogja képezni. A Gen-RYU fedélzetén a követési távolság betartására figyelmeztető, a szélzajt kiküszöbölő, hangvezérlő és rövidhullámú kommunikációs berendezés, mobiltelefonnal kombinált zenedoboz és LCD-kijelzővel és digitális kamerával felszerelt visszapillantó is helyet kapott.

A Yamaha egy robogót is épített hibrid hajtással, amely a látványterveket elnézve kissé közelebb áll a gyártáshoz, mint a futurisztikus motorkerékpár. A HV-01 egy olyan prototípus, amely benzin-elektromos hajtást kapott. Lopakodó módban a robogó szinte hangtalanul képes suhanni, illetve a parkolóban való tologatáshoz szuper alacsony sebességi fokozattal is ellátták, így a vezetőnek erőlködés nélkül csak lépést kell tartania a motorral.

Szintén figyelemre méltó a Maxam 3000 nevű prototípus, amely a nagy cruiserek világába készül berobbanni. A motor neve a hosszából ered, amely pontosan 3000 mm. A különleges formájú és a krómozott elemek rengeteg tárolóhelyet és kényelmes utazást kínálnak a hétvégi páros kirándulásokhoz.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK