270 ezer Toyota Priust hívhatnak vissza

Vágólapra másolva!
Hivatalosan még nem hirdetett visszahívási akciót a Toyota, de 270 ezer új Prius lehet fékhibás.
Vágólapra másolva!

Ugyan hivatalosan még nincs szó visszahívásról, a japán Nikkei hírügynökség szerint 270 ezer fékhibás Priust rendel vissza a Toyota Japánban és az Egyesült Államokban. A japán gyár szóvivője szerint csak azokat az autókat érintheti a probléma, melyeket január előtt adtak el, a hibát már kijavították, a frissen készülő modellek biztonságosak. Ez ismét arra utaló jel, hogy a Toyota már régen felfedezte a veszélyforrást, de elfelejtett szólni róla.

Lényegében egy szoftverhibáról van szó: a Priusnak a lassításnál keletkező energiát hasznosító (regeneratív) és hagyományos fékrendszere is van, a kettő közötti váltás során rövid fékerő-ingadozás jelentkezhet egyenetlen útfelületen. Általában egy másodpercnél rövidebb ideig tart a kiesés.

A hivatalos álláspont szerint a Toyota és az amerikai közlekedésbiztonsági szervezet (NHTSA) még vizsgálja a hibát. Talán egyszerűbb lenne a japán gyár számára, ha a visszahívás mellett döntene, a többmillió gázpedálhibás autó mellett egy apró szoftverfrissítéses szinte észrevétlen maradna.

Forrás: [origo]