Mégis egészségesebb az e-cigaretta, mint a hagyományos

e-cigi, elektromos cigaretta, e-cigaretta
A showgirl exhales vapor as she tries an e-cigarette during the First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) in Beijing, China, 23 July 2015. The First Beijing International Vapor Distribution Alliance Expo (Vape China Expo 2015) opened Thursday (23 July 2015) at the China International Exhibition Center amid the country's tighter control of smoking. The three-day exhibition has attracted more than 300 companies from over 10 countries or regions to exhibit their products, including 10 global high-end e-cigarette brands, top 10 e-liquid brandsn. While health benefits of e-cigarettes and vapor products are largely still undetermined and up for argument from many sectors, the market for these products are reportedly growing around the world.
Vágólapra másolva!
Brit kutatók azt állítják, hogy az elektromos cigaretta sokkal egészségesebb, mint a hagyományos, és használatával jelentősen csökkenthető a dohányzás okozta halálesetek és rokkantsággal járó megbetegedések száma.
Vágólapra másolva!

John Britton epidemiológus professzor és munkatársai az egyik legrangosabb orvosi folyóirat, a The BMJ (korábban The British Medical Journal) hasábjain állnak ki a Royal College of Physicians (RCP) új jelentése mellett, mely szerint az elektromos cigaretta jóval kisebb egészségi kárt okoz, mint a hagyományos.

Nem a nikotin káros igazán

„Az e-cigaretta és más nem dohány eredetű nikotintermékek magukban hordozzák a lehetőséget, hogy radikálisan csökkentsék a dohányzás okozta károkat a társadalmunkban. Ez egy olyan lehetőség, amellyel számolni kell és meg kell ragadni” – írták a szerzők.

Az orvosok úgy érvelnek, hogy az elmúlt évtizedek csökkenő tendenciája ellenére még mindig majdnem kilencmillió dohányos él Nagy-Britanniában (Magyarországon arányaiban még rosszabb a helyzet: 3 millióra tehető a dohányosok száma) – ezeknek a legnagyobb része a leghátrányosabb szociális helyzetű rétegből kerül ki – és a dohányzás még mindig a legnagyobb elkerülhető oka a korai halálozásnak, a rokkantságnak és a társadalmi egészségi egyenlőtlenségnek az országban.

Forrás: Imaginechina/Chen Xiaogen

Rámutatnak azonban arra, hogy a nikotin még a cigarettából felszívódó adagban sem okoz lényeges kárt.

A cigarettafüstben lévő rákkeltő anyagok, a szén-monoxid és a több ezernyi más toxin, ami öl.

Nem igazak az ellen felhozott érvek

Ez azt jelenti, hogy a dohányzás okozta egészségi károk elkerülhetők a cigaretta olyan helyettesítőivel, amelyek a nikotin kevésbé mérgező forrásai.

Az e-cigaretták felbukkanása forradalmasította a dohányosok számára rendelkezésre álló nikotintermékeket, írták a szerzők. A becslések szerint jelenleg 2,6 millió ember használ e-cigarettát az Egyesült Királyságban, és ezek szinte valamennyien jelenlegi, illetve volt dohányosok.

Az e-cigaretta ellen számos érvet hoztak fel, többek közt azt, hogy dohányzásra csábítja a fiatalokat, újra olyan valaminek állítja be a nikotinbeszívást, ami elfogadható a nyilvánosság számára, és eltérítik a leszokni akaró dohányosokat a bizonyítottan hatékony dohányzásleszoktató kezelésektől.

Forrás: AFP/Leon Neal

Káros hatása a töredéke a hagyományos cigarettáénak

Az új RCP beszámoló azonban úgy érvel, hogy bár nem teljesen biztonságos, de a ma kapható e-cigarettákból való hosszú távú gőzbelégzés egészségi kockázata nem valószínű, hogy meghaladja a hagyományos dohányzás okozta kár 5 százalékát.

A szerzők azt tapasztalták, hogy semmi alapja annak a gyanakvásnak, hogy az e-cigaretta újra „normalizálja” a dohányzást, illetve a használata olyan helyeken, ahol egyébként tilos a dohányzás, bármilyen jelentősebb egészségügyi kockázatot jelentene. (Magyarországon 2016. május 20-ától azonos korlátozó szabályok érvényesek az e-cigarettára, mint a hagyományosra.)

Forrás: AFP/Francois Nascimbeni

Kormányzatilag támogatni kellene

Az RCP jelentésben összegzett bizonyítékok azt mutatják, hogy az e-cigaretta eddig jótékony hatású volt a brit népegészségügyre mind az egyén, mind a népesség szintjén azzal, hogy életképes alternatívát kínált a hagyományos dohányt szívók számára, írják a szerzők.

– összegzik az eddigi tapasztalatokat a szerzők. „Továbbra is támogatni kellene a kormánynak és a dohányzás okozta károkat csökkentő stratégiaként kellene pártolni.”