Egy sikeres bedolgozó a Szilicium-völgyből

Vágólapra másolva!
A san-jose-i székhelyű Flextronics az elmúlt időszakban olyan óriáscégek számára végzi számítástechnikai, elektronikai termékek gyártását mint a Microsoft vagy az Ericcson. Az '90-es években hatalmas fejlődésnek indult vállalat az új, sokkal rugalmasabb beszerzési lánc kialakításának köszönheti sikereit. A cég Magyarországon öt üzemet működtet, köztük a vas megyei Tabon találhatót ahol rövidesen megkezdik a Microsoft új videojátékának, az X-box-nak a gyártását.
Vágólapra másolva!

A világ második legnagyobb elektronikai termékeket gyártó vállalata, a Flextronics Inc. történetének egyik legsikeresebb időszakát éli.

Az internetes szektort ért tavalyi megrázkódtatásokat követően ismét előtérbe kerültek a régi típusú nagy gyártó cégek. A számítógépek és különféle elektronikus fogyasztási cikkek összeszerelésével foglalkozó Flextronics-ről meglehetősen keveset tudunk. A világ számos országában működő nagyvállalat 150 gyárral és 70 ezer dolgozóval rendelkezik mintegy 27 országban. Magyarországon jelenleg öt üzeme működik, főként az ország nyugati részében, de található gyára Nyíregyházán is.

Az idei év januárjában a svéd telekommunikációs óriás az Ericcson bejelentette, hogy összes gyárát és összesszerelő-üzemét átadná a Flextronics-nak egy olyan üzlet keretében amely több mint 5 milliárd dollárt jövedelmezne évente. Ez a tervezet azonban csak a kezdet. A korábbi 12 milliárd dolláros éves árbevétel helyett a Flextronics árbevételei 2000-ben akár 20 milliárd dollárra is nőhetnek.

Michael E. Marks, a cég vezérigazgatója szerint a cégek többsége felhagy a más cégek részére az alkatrész- és egyéb eszközök gyártásával, és ez az amit a Flextronics igyekszik kihasználni.

Az elmúlt év során a Flextronics Microsoft-tal kötött megállapodása versenyre kelhet az Ericcson-szövetséggel. A Microsoft úgy döntött szembeszáll a japán Sony és Nintendo elektronikai cégekkel és beszáll a fogyasztói elektronikai cikkek gyártásába az X-Box videojátékokkal. Bár a játék Microsoft címkével jelenik meg a boltokban, valójában a Flextronics fogja gyártani őket. A Flextronics a videojáték gyártására most két új gyárának beindítását végzi, az egyiket a mexikói Guadalajara-ban, a másikat a vas megyei Tabon.

A cég példátlan fejlődésen ment keresztül mióta 1993-ban Marks átvette a vállalat irányítását. Akkoriban a 22. helyen állt az elektronikai termékeket gyártó vállalatok sorában, most a második.

A nyolcvanas évek végén az automatizálás előrehaladtával a hagyományos gyártók kivonultak a Szilicium-völgyből, mert külföldön lényegesen olcsóbb munkaerővel tudták mind a gyártási, mind pedig az összeszerelési folyamatokat elvégezni. Később a computer-gyártó cégek is követték példájukat. A Flextronics, kihasználva a globalizáció előnyeit, gyárak tucatjait építette világszerte. Az olyan részlegeket amelyek döntően nem automatizált gyártási folyamatokat végeztek fejlődő országokba helyezték, a teljesen automatizáltakat pedig meghagyták az Egyesült Államokban és fejlett nyugat-európai országokban. Azonban a '80-as években általában - de Ázsiába különösen - jellemző, már-már katonai rendben végzett gyártási folyamatok helyett a Flextronics valami merőben újat vezetett be.

A cég a piaci szükségletek változásával rendkívül gyorsan volt képes a termékváltásra, de ami még ennél is fontosabb, ennek hatására jelentősen lerövidült a teljes beszerzési lánc. A gyártási idő egy hétről kevesebb mint egy napra csökkent ez által és az új építésű gyárak esetében - mint például a magyarországi Tab községben található - a beszállítók gyakran földrajzilag is közel helyezkednek el a gyártósorokhoz.

A Flextronics és riválisai is - a szektor legnagyobb vállalata a Solectron, a Celestica vagy az SCI Systems - egyre inkább a teljes körű gyártási és tervezési szolgáltatások nyújtására törekszenek ügyfeleiknek, a Microsoft-nak, a Motorola-nak vagy a Cisco-nak.

A Flextronics Michael E. Marks vezetésével megpróbál tőkét kovácsolni az iparágra jellemző növekvő integrációból és a gyártástól kezdve a reklámon át, a marketingig minden tevékenységet átfogni. Marks szerint vállalata képes túlélni a gazdasági recessziót és hasznot húzhat a mostanában tapasztalható elbocsátási hullámokból.

A Flextronics a Microsoft-tal és az Ericcson-nal kötött együttműködések mellett az elmúlt évben 1,3 milliárd dollárért felvásárolta a colorado-i Niwot céget, valamint a Palo Alto Products nevű céget, amely korábban a Palm Inc. részére végzett tervezői feladatokat. Ezen utóbbi cégek akvizíciójával a Flextronics tovább szélesíti szolgáltatásainak körét. Partnereik - pédául a Cisco - az Internet segítségével ügyfeleket közvetlenül a Flextronics-hoz irányítják és így a rendelés után rögtön megkezdődhet a kért termékek gyártása.

A fent említett vas megyei gyáron kívül még négy üzem található Magyarországon, Sárváron, Zalaegerszegen, Zalalövőn és Nyíregyházán.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Flextronics