Több havi csúcson az olajár

Vágólapra másolva!
Szerdán kora délután a nyersolaj ára március óta nem tapasztalt magasságokba jutott: a szeptemberi szállítású amerikai könnyűolaj(WTI) hordója 41 centtel 32,63 dollárra drágult zárásra az ACCES-kereskedésben, de a kereskedés közben az ár 32,80 dolláron is volt.
Vágólapra másolva!

Az amerikai tartalékok múlt heti adatainak közzététele után - magyar idő szerint délután öt elmúltával - a drágulás megállt, a tendencia fordult. Az amerikai olajintézet(API) jelentése szerint a nyersolajtartalék növekménye 1,6 millió hordó volt, az amerikai energiaügyi minisztérium(EIA) szerint viszont 2,9 millió hordó, amely még inkább meghaladta a várakozásokat. A benzintartalékok viszont 4,5 millió hordóval zuhantak az EIA szerint. A NYMEX-en a WTI ára a hírektől 32,21 dollárig hátrált, azaz már 1 centtel olcsóbb volt keddi záró áránál.

London lépést tartott New Yorkkal: a nemzetközi olajtőzsdén szerda kora délután a Brent szeptemberi lejáratra 50 centes, azaz 1,7 százalékos hordónkénti drágulást jelzett, s az ár ezzel 30,43 dollárig jutott. Átmenetileg állt 30,59 dolláron is, ez év március 17. óta a legmagasabban. Az amerikai tartalékadatok kiadását követően a Brent hordónkénti ára 30,05 dollár lett, keddhez képest nyereség 12 centre morzsolódott.