A gazdasági elit elégedetlen a kormánnyal

Vágólapra másolva!
Három hónappal az európai parlamenti választások előtt a Fidesznek 42, az MSZP-nek 23 százalékos a támogatottsága a gazdasági elit körében. A jelenség azért is figyelemre méltó, mert e kör többsége baloldalinak és liberálisnak vallja magát. A gazdasági vezetők összességében kedvező várakozásokkal tekintenek az európai uniós csatlakozás elé - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az ellenzék vezető pártjának 42, a kormányzó erőnek 23 százalékos a támogatottsága a gazdasági elit körében. A harmadik helyen - az elmúlt években megszokott módon - az SZDSZ áll a gazdasági elit tagjai körében 6 százalékos támogatottságot élvezve. A többi pártnak nincs számottevő híve a gazdaság irányítói körében, mindösszesen 4 százalékukra számíthatnának.

A vállalatvezetői réteg tagjai közül ugyanankkor többen vallják magukat bal-, mint jobboldalinak (47, illetve 41 százalék). Liberálisnak 53, konzervatívnak 35 százalék tekinti magát.

Az elit a gazdasággal foglalkozó tárcák vezetőivel is kritikus

A gazdasági elit kormánnyal való elégedetlenségének elsősorban a gazdasággal összefüggő okai vannak: 88 százalékuk a fogyasztói árak feletti kontrollfunkciót hiányolja, 82 százalékuk a mezőgazdaság problémáinak hatékonyabb kezelését várná el. Ugyanennyien a foglalkoztatáspolitikában, a munkahelyteremtésben tartják gyengének a kormány teljesítményét, 74 százaléknyian pedig általában véve a gazdaságirányítással elégedetlenek. Nagyon sokan (88 százaléknyian) felróják a kormánynak azt is, hogy nem sikerült az egészségügyet rendbe tennie - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, melyet a Világgazdaság felkérésére készített.

Bármennyire is kritikusak a Medgyessy-kabinettel kapcsolatban, magát a miniszterelnököt kevésbé marasztalják el. Megítélése kedvezőbb, mint kormányáé: 7-tel többre, 47 pontra értékelték eddigi tevékenységét a száz pontos listán. Ugyanez a gazdasággal foglalkozó tárcák vezetőiről nem mondható el. Különösen Németh Imrével és az azóta már távozott László Csabával szemben kritikusak: 34-34 pontra értékelték őket. Burány Sándor 41, Csillag István 44 pontot kapott a gazdasági elittől. Ugyanakkor megfigyelhető, hogy a miniszterek kedvezőbb megítélés alá esnek, mint az általuk vezetett intézmény. A pénzügyi tárca tevékenységét 27 pontra minősítik, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 29, a gazdasági tárca 39, a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium 34 pontot kapott a vállalatirányítás reprezentánsaitól.

A következő éveket a gazdasági elit tagjai az európai uniós csatlakozás szemüvegén keresztül látják. Jelenleg az országot még nem igazán érzik felvértezettnek az európai uniós tagságra: egy 1-től 5-ig terjedő skálán felkészültségünk 2,4-es átlagértéket kapott tőlük. Kedvezőbbek viszont a várakozások: 56 százalékuk inkább előnyöket, 34 százalékuk inkább hátrányokat vár - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.