Szlovákiát dicséri a Világbank

2004.09.08. 14:40

Az elmúlt év során az üzleti klíma leginkább Szlovákiában és Kolumbiában javult - állítja legfrissebb jelentésében a Világbank.

A nemzetközi szervezet elemzése szerint ebben a két országban jelentősen csökkent az egy új cég megalapításához szükséges idő, rugalmasabb lett a munkaügyi szabályozás, csökkent a bürokrácia, és egyszerűbb lett a hitelfelvétel. A reformoknak köszönhetően gyorsult a növekedés, nőtt a foglalkoztatottság, és visszaszorult a feketegazdaság - írja a BBC.

A jelentés szerzői egy új cég megalapításához és beindításához szükséges idő alapján rangsorolták az országok gazdaságát. Állításuk szerint a gyors cégalapítás lehetősége átlátható eljárást, alacsony költségeket és tiszta munkaügyi szabályokat is jelent, vagyis az új társaságok a lista elején álló országokban sokkal inkább alaptevékenységükkel, mintsem a bürokráciában való eligazodással foglakoznak.

A Világbank szakértői szerint a lista elején álló országokban átlagosan 27 napig tart egy új vállalat megalapítása, a középmezőnyben ugyanez 59 napot vesz igénybe. A pénzintézet elrettentő példaként néhány afrikai ország esetét idézi: Csádban egy cég megalakítása érdekében 19 különböző bürokratikus folyamaton kell keresztülmennie az elszánt vállalkozónak, Kongóban 155 nap alatt jegyeznek be egy új társaságot, míg Angolában több mint három évet vesz igénybe egy szerződés végrehajtásának kikényszerítése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK