Osztalékfizetés helyett beruház a Danubius

Vágólapra másolva!
Továbbra is a beruházásokat helyezi előtérbe a Danubius Hotels, így idén sem fizet osztalékot részvényeseinek a szerkezeti változtatásokra készülő szállodalánc.
Vágólapra másolva!

A beruházásokat és a társaság hosszú távú érdekeit helyezi előtérbe a Danubius vezetése, így idén sem javasolja részvényeseinek osztalék kifizetését - mondta Bernard Schreier, a hotellánc többségi tulajdonosa, az igazgatóság elnöke a társaság tegnapi rendes éves közgyűlésén. A részvényesi találkozón közel 64 százalékos részvétel mellett, a megjelentek csaknem egyhangúlag el is fogadták az igazgatóság javaslatát arról, hogy nem fizetnek osztalékot, valamint a tavalyi beszámolóról és az idei üzleti tervekről - írta a Napi Gazdaság.

Tóbiás János gazdasági vezérigazgató-helyettes felhívta a figyelmet, hogy a tavalyi kedvezőtlen adózás előtti nyereségszám - IFRS szerint, konszolidáltan mindössze 1,129 milliárd, az egy évvel korábbi 1,554 milliárd helyett - jórészt a nem realizált árfolyamveszteségnek tudható be, ezt nem számolva javult volna a csoport teljesítménye. (Persze, ha a menedzsment egy évvel korábban a sáv szélén realizálja a hiteleken keletkezett árfolyamnyereséget, ez a mínusz nem rontja a tavalyi és az idei évet.)

Deák Imre vezérigazgató bemutatta a részvényeseknek a Danubius új stratégiáját, melynek lényege, hogy a társaság szállodáit a szolgáltatás minősége, s nem földrajzi szempontok alapján kategorizálja. Így a csoport két fő brandje a Danubius Hotels Health Spa Resort és a Danubius Hotels Group lesz, előbbi a gyógy- és wellness-szállókat, utóbbi a városi szállókat foglalja magában; létezik majd még al-brandként a Classic Collection, a többi ház pedig a Danubius-csoport tagja címet viselheti.

Idén Magyarországon 5 százalékos, csoportszinten 3,1 százalékos javulást vár az árbevételben a menedzsment, az árfolyamhatások nélkül 2,65 milliárdos adó előtti profittal számolnak. Igaz, az előrejelzéseknél 245 forintos euróárfolyammal számolt a csoport vezetése. Így az operatív eredmény az alapvetően euróban kiajánlott árak miatt, kedvezőbb is lehet ennél, azonban a másik oldalon, a hitelek árfolyamvesztesége bőven elviheti a keletkező plusznyereséget.