Rekordszámú bevallás érkezett az adóhivatalba

2007.02.13. 17:11

A január véginél jóval nagyobb adatforgalmat fogadott február 12-én a az adóhivatal elektronikus rendszere. Hétfőn 370 ezer bevallás érkezett az adóhatósághoz.

Nagy József, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) titkársági főosztályának vezetője az MTI-nek elmondta: az adóhatóság által várt 1,4-1,5 millió bevallással és adatszolgáltatással szemben hétfőn éjfélig végül 1,17 millió sikeres bevallás érkezett az adóhatósághoz.

Ebből 370 ezret hétfőn küldtek be, amivel megdőlt a január 31-ei 200 ezres napi rekord. A legnagyobb forgalmat hétfőn délután 4 és 5 óra között regisztrálták, akkor mintegy 26 ezer e-bevallást nyújtottak be, több mint másfélszeresét a január 31-ei közel 16 ezres csúcsnak.

Február 12-én a havi adó- és járulékbevallás mellett más bevallások és adatszolgáltatások határideje is lejárt, voltak olyan adózók, akiknek több - egyes esetekben akár három-négy - bevallást kellett benyújtaniuk egyszerre.

Az APEH a február 12-én e-bevallásra kötelezett adózói kört 830 ezerre becsülte, vagyis ennyiről tételezte fel, hogy kifizető. Közülük 100-110 ezren azonban nem csupán e-bevallást nem nyújtottak be, de nem is regisztráltatták magukat.

A későbbi ellenőrzések derítik majd ki, hogy ők azért nem regisztráltatták magukat vagy képviselőjüket, mert nem kifizetők (az e-bevallás akkor nem kötelező), vagy ennek más oka van. Az adóhatóság egyébként az érintetteket levélben figyelmeztette a regisztrációs kötelezettségre, akik ezt indokolatlanul elmulasztották, akár 500 ezer forint bírságra is számíthatnak.

Mint Nagy József elmondta, az adóhatóság készített tervet arra az esetre is, ha a rendszerrel problémák adódnának, de az abban foglaltakat végül nem kellett alkalmazni.

Az APEH elnöke, Szikora János elrendelte az ügyfélszolgálat megerősítését - munkatársai így a normál napokon megszokott 60-70 vonallal szemben 165 telefonvonalon fogadták a hívásokat, hétfőn pedig egészen éjfélig az adózók rendelkezésére álltak -, hétfőn a telefonos ügyfélszolgálat is rekordot döntött, 10 200 hívást fogadott, míg január 31-én, a korábbi csúcs idején 6800-at.

A főosztályvezető szerint abban, hogy "minden flottul ment", az adózók is segítettek azzal, hogy sokan közülük nem vártak az utolsó napig, s az 1,17 millióból már február 6-11. között megérkezett 800 ezer bevallás.

Február 15-éig újabb 900 ezer e-bevallást vár az APEH, ennek zömét három nagy adózói körből: az egyéni vállalkozóktól, az éves áfabevallóktól és az evás vállalkozásoktól.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK