Európai aggodalmak a gázvita miatt

Vágólapra másolva!
A legutóbbi orosz-ukrán gázvita tovább erősítette az Európai Unióban amúgy is meglévő aggodalmakat amiatt, hogy Európa az orosz energiapolitika játékszerévé válhat. Az eddigi energiapiaci együttműködés kísérlete azonban csak üres papír maradt.
Vágólapra másolva!

A tekintélyes üzleti és egyben politikai napilap, a Financial Times Deutschland (FTD) csütörtöki számában uniós diplomatákat idézett, akik szerint "Európa függősége Oroszországtól, illetve Gazpromtól az elmúlt hónapokban drámai módon megnőtt."

Mind több magas rangú brüsszeli diplomata vélekedik úgy, hogy az unió eljátssza szuverenitását, illetve azt a lehetőséget, hogy Oroszországgal szemben hatékonyan képviselje érdekeit - írta az FTD.

Az újság által idézett diplomaták annak a nézetnek adtak hangot, hogy a Gazprom orosz olajvállalat befolyása az elmúlt időszakban jelentősen megerősödött több európai uniós tagállamban. Mindennek alapján uniós körökben egyre többen vélekednek úgy, hogy kudarcot vallott az EU-nak az a törekvése, hogy csökkentse az Oroszországtól való energiafüggőséget, s egy közös energiapolitikát dolgozzon ki.

Hiába állapodtak meg ebben még tavaly márciusban az EU állam- és kormányfői, az egyezmény "üres papír" maradt, s Oroszország az unió messze a legnagyobb gázszállítója. Sőt a függőség brüsszeli előrejelzések szerint az elkövetkező időszakban - "hasonló drámaisággal" csak növekedni fog.

Az Európai Bizottságban növekszik az aggodalom amiatt, hogy az államilag ellenőrzött Gazprom immár teljes mértékben ellenőrzi az Európába irányuló gázszállításokat, illetve ellenőrzése alá vont minden fajta Európával való gázügyletet. "A Gazprom összeurópai stratégiával rendelkezik, az EU-nak viszont nincs semmilyen - erre vonatkozó - stratégiája" - hangsúlyozta az FTD-nek nyilatkozva Elmar Brok német konzervatív politikus, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke.

Az újság értesülése szerint az Európai Bizottság egy bizalmas jelentésben összegezte a Gazprom részvételét a különböző európai energiaügyi vállalkozásokban. Kimutatta, hogy a Gazpromnak szám szerint 24 részesedése van a 15 "korábbi" tagállamban, s pontosan ugyanennyi az újonnan csatlakozott országokban. Ehhez jön még további 15 Gazprom-részvétel az EU-val szomszédos országokon keresztül húzódó gázvezetékekben, amelyeket Moszkva a földgáz tranzitjára használ.

Mindennek nyomán az EU-ban erősödik az a követelés, hogy az uniónak minél előbb közös stratégiát kell kidolgoznia az orosz függőség visszaszorítására. Ez azonban brüsszeli mérlegelés szerint már csak az év második felében esedékes francia elnökség alatt lehetséges.