Lesújtott a válság az exportáló cégekre

Vágólapra másolva!
A pénzügyi-gazdasági válság már érzékelteti hatását az export-orientált vállalatoknál. Az idei évre az eredetileg tervezetthez képest rosszabb eredményt várnak a cégek, és a jövő évre is visszaeséssel számolnak - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A leginkább sújtott iparágak a járműipar és beszállítói, illetve az építőipar. A Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara felmérése szerint előbbi iparágban a cégek 91, utóbbiban 84 százaléka mondta azt, hogy csökken a bevétele. A következő évi kilátások sem kedvezőek: az exportálók 55 százaléka számít romló adatokra, míg 14 százalékuk erős visszaeséstől tart.

A megkérdezett cégek döntő többsége 240-260 forintos euró-árfolyamot tart kívánatosnak, míg van olyan csoport is (3 százaléka a megkérdezetteknek), aki 300 forint felett látnák szívesen az eurót.

A válságra költség-csökkentéssel reagálnak a vállalatok, negyedük létszámleépítést tervez, 12 százalék pedig csökkentett munkaidőben, vagy kényszerszabadságban gondolkodik. A beruházásokban a többség egyelőre elhalasztja a tervezett lépéseket. Áremeléssel nem operálnak a cégek ,viszont innovatív megoldásokkal, marketinggel új piacokat hódítanának - írja a Napi Gazdaság.