Csődhullám rengeti a japán gazdaságot

Vágólapra másolva!
Japánban a csődeljárások száma 34 százalékkal emelkedett szeptemberben augusztushoz képest. A jelenség legfőbb oka a pénzügyi szektorban továbbra is fennálló zűrzavaros állapot.
Vágólapra másolva!

Az előző hónapban 1408 csődbejelentéssel több történt Japánban, mint tavaly szeptemberben. Ez a legnagyobb ugrás 2000 márciusa óta, akkor 38,6 százalékkal emelkedett a csődeljárások száma egyik hónapról a másikra - írja a Bloomberg hírügynökség.

A tokiói tőzsdeindex, a Nikkei 225 a szerda reggeli kereskedés kezdetén 10 ezer pont alá csökkent. Átlagosan 8,7 százalékkal esett vissza az előző hónapban - hasonlóra 1987 októbere óta nem volt példa. A szigetország az elhúzódó pénzügyi válság miatt egyelőre kénytelen megbirkózni a stagnáló gazdasági növekedéssel.

A legutóbbi bankkrízis, amely ilyen mértékű csődhullámot eredményezett, 2000-ben volt. "A recesszió kellős közepén vagyunk" - mondta Masamichi Adachi, a JP Morgan tokiói közgazdásza. A japán valuta 6 hónapja folyamatosan veszít az értékéből, szerda reggel 100 jennél is többet kell fizetni egyetlen dollárért.

Ingatlanpiac, építőipar: mélybe húzó ágazat

A világ második legnagyobb gazdaságában az ingatlanpiac és az építőipar kisebb buborékként növekedett a nagyarányú külföldi tőkebefektetéseknek köszönhetően. Ezek a források most elapadtak és a buborékok kidurrantak.

A veszteséges befektetések száma 41 százalékkal emelkedett szeptemberben az építőiparban. Az ingatlanpiac ezzel párhuzamosan folyamatos veszteségeket könyvel el - alig egy hónapja zárta be kapuit a negyedik legnagyobb ingatlanközvetít,ő a Human21.

A bankok korlátozzák a hitelezést, az ingatlanpiac is lelassult. Csökkent a kereslet a pénzpiaci szlgáltatásokra, többek között azért, mert az amerikai hitelpiac minden épkézláb ügyfelet próbál megtartani. A beruházók tartanak a folyamatosan emelkedő acél- és nyersanyagáraktól, ezért a banki hitelfelvételek is visszaestek.

A bankpasszívák, azaz a fizetési kötelezettségek 5,36 milliárd jenre kúsztak fel, ez a második legmagasabb érték a második világháború befejezése óta.

A kkv-k vannak a legnagyobb bajban

A pénzügyi válság szétterjed az iparágak között, a recessziós állapotok közepette a kisvállalkozások számára egyre nehezebb megtalálni a forrásokat a fennmaradáshoz. A kedvező banki kölcsönök felvételének lehetősége szinte nulla. "Egyértelműen terjed a krízis, így kell történnie, mert az export drasztikusan visszaesett, és a nemzetközi kereslet hónapok óta szűkül" - fejtette ki Adachi.

A szállítási szektorban a legnagyobb a visszaesés: a csődbement cégek száma 133 százalékkal magasabb az előző havi adatoknál, míg a pénzügyi szektorban ez az érték 56 százalék. A várakozások szerint ez még közel sem a válság vége, ellenkezőleg, a zűrzavar elmélyülését várják a szakemberek.