Király Júlia: Lassan, de működnek a piacok

Vágólapra másolva!
A magyar pénzpiac működik, létezik a devizapiac is, és bizonyos lejárati határidőkre már van működő állampapírpiac is, tehát sikerül a pénzügyi közvetítőrendszer piacait működésben tartani - mondta Király Júlia jegybanki alelnök. Az IMF-csomag kellett, de elsősorban demonstratív céllal.
Vágólapra másolva!

Lassan működnek a piacok, a bankrendszer, van mögöttünk támasz, csak egyet nem tudunk pontosan: mi lesz holnap - mutatott rá az MNB alelnöke. Mint mondta, a világra vonatkozó gazdasági növekedési előrejelzések úgy néznek ki, hogy a tavaly mondott három százalékos bővülést már csak egy százalékra teszik, az Európai Unióban pedig a még fél évvel ezelőtt is hangoztatott egy-három százalékos növekedés ma már mínusz egy és plusz egy százalék közé várható. Minden lelassult - állapította meg az előadó.

"Jövőre jön egy rossz év", de ez lehet másfél vagy kettő is - mondta Király Júlia, rámutatva, hogy ennek időtartamát illetően mindenkinek van felelőssége. Nem mondhatjuk többé azt, hogy oldja meg a kormány - fogalmazott az alelnök, hozzátéve: nincs olyan, hogy akkor most azonnal jöjjön valaki és rögtön csináljon valamit, hogy itt minden rendben legyen.S

Szüksége volt az országnak külföldi támogatásra, például az IMF-csomagra, ami "egyet üzent a világnak: Magyarország mögött van 25 milliárd dolláros erő" - hangsúlyozta az előadó a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke szerda este Veszprémben, a Pannon Egyetem rendhagyó közgazdaságtan óráján, megjegyezve, hogy ezzel már oda lehet állni a bankszektor mögé is. Mint mondta, nem tőkehiányosak ugyan a bankok, de oda kell állni mögéjük és azt mondani: "ha kimész a piacra, kapsz állami garanciát". A mi bankjainkat nem fogják finanszírozni a külföldi bankok, ha a sajátjaikra nem lesz elég pénzük - fogalmazott.

Visszaesés várható, nem lesz jövedelem- és fogyasztásbővülés, "nem pörög a beruházás", nőni fog viszont a munkanélküliség - mondta az MNB alelnöke, megjegyezve: bízzunk benne, hogy ez csak egy év lesz. Szerinte ugyanakkor minden rosszban van valami jó is, például az olajárak legalább csökkennek.

Magyarország sérülékeny

Az MNB alelnöke előadásában utalt arra, hogy október 9-én Magyarország pénzpiacát szó szerint megtámadták. Nagyjából megállt az állampapírpiac, a tőzsdén olyan zuhanás volt, hogy fel kellett függeszteni szinte minden papír kereskedését az utolsó egy órában, a forint árfolyama pedig az euróhoz viszonyítva szédítő sebességgel zuhant. Király Júlia szerint Magyarországot azért tekintették sérülékenynek, mert nettó adósságállománya a GDP 45 százalékát meghaladja, erősen nyitott a bankrendszere - a forrásainak 30 százaléka külföldről származik -, s az elmúlt években gyors volt a hitelnövekedés is.

Eközben az is tény, hogy 2006 óta az adósság növekedése lelassult, a GDP 11 százalékát kitevő államháztartási deficitet 3 százalékra vittük már le - mutatott rá az MNB alelnöke. Ezt nagyon értékelték "békeidőben" - 2006-ban és 2007-ben -, ám a "kutyát nem érdekli" most, a pénzügyi világválság és gazdasági recesszió időszakában, csak azt látják, hogy még mindig magas az államadósság és változatlanul magas a külföldi kötelezettség-állományunk.