Távoznak tisztségükből az állami vagyon őrei

Vágólapra másolva!
Noha mandátumuk csak évekkel később járna le, az állami vagyongazdálkodásért felelős NVT tagjai mindannyian benyújtják lemondásukat az új kormány megalakulása után. Addig csak a halaszthatatlan döntéseket hozzák meg.
Vágólapra másolva!

Az új kormány megalakulása után benyújtják lemondásukat a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács (NVT) tagjai - közölte szerdán a tanács döntéseinek előkészítéséért és végrehajtásáért felelős Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt.

"Az NVT testületileg úgy ítélte meg, hogy akkor jár el felelősen, ha valamennyi tagja lemondásával lehetőséget biztosít az új kormány számára, hogy mérlegelhesse, milyen szervezeti keretek között, és kikkel kívánja megvalósítani vagyonpolitikáját" - áll a közleményben. Az NVT jelenlegi tagjai távozásukig csak a törvényben előírt, illetve halaszthatatlan döntéseket hozzák meg.

Az állami vagyonról szóló törvény alapján az NVT tagjait a miniszterelnök javaslata alapján a köztársasági elnök nevezi ki, hat évre. A jelenlegi NVT öt tagjának a mandátuma 2013-ban, két tagjának mandátuma 2015-ben járna le.

Az MNV honlapján található tájékoztató szerint a tanács elnöke jelenleg Nagy János, tagjai: Baranyi Imre, Detrekői László, Erdei Tamás, Kamarás Miklós, Roóz József és Tátrai Miklós.

A tagok közül többen politikailag kötődnek az elmúlt nyolc év kormányaihoz. Baranyi Imre egykor az SZDSZ külügyi titkárságának vezetője volt, 2002 óta pedig ott ült több állami vállalat igazgatóságában. Detrekői László 2003 után a Pénzügyminisztériumban osztályvezető, később szakállamtitkár volt. Kamarás Miklós 1995 és 1998 között az ÁPV vezérigazgató-helyetteseként, 2002 és 2005 között pedig vezérigazgatójaként dolgozott. Tátrai Miklós többször megfordult a Pénzügyminisztériumban, mielőtt 2007-ben az MNV vezérigazgatójává nevezték ki - e posztról 2009 júliusában leváltották, de NVT-tagságát ez nem befolyásolta.