Csak a szigorú felügyeletbe megy bele az IMF

Vágólapra másolva!
A kormány lemondhat a rugalmas hitelkeretről az IMF szóvivőjének csütörtöki nyilatkozata szerint. Gerry Rice kijelentette, hogy csak a szigorú felügyelettel járó készenléti hitelkeret jöhet szóba a magyar tárgyalásokon.
Vágólapra másolva!

Csak a készenléti hitelmegállapodás (SBA: Stand-by Agreement) jöhet szóba Magyarország esetében - közölte a Portfólió.hu szerint a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Gerry Rice, az IMF nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója a heti szokásos sajtótájékoztatón feltett kérdésre válaszolta ezt.

Az IMF-hez forduló országok többféle hitelterméket kaphatnak, de mindegyik eszközt más célra fejlesztette ki a szervezet, és nem a kérelmező dönti el egyedül, hogy melyik formát szeretné igénybe venni.

Nem FCL vagy PCL típusú hitelkeretről van szó - tette egyértelművé Gerry Rice, hogy a kormány csak a szigorúbb felügyelettel járó SBA-hitelre számíthat, nem pedig a rugalmasabb megoldásokra. Az SBA lényege, hogy a hitelkeret csak addig él, amíg az adott ország kormánya pontosan betartja a negyedévenkénti megállapodásokat. Önmagában az SBA azonban nem kényszeríti az országot a hitel felvételére, vagyis működhet elővigyázatossági jelleggel. Igaz, a kormánynak végre kellene hajtania az IMF-fel kötött megállapodásokat.

Az IMF honlapja szerint az FCL (Flexible Credit Line - rugalmas hitelkeret) egy rövid, egy-két éves lejáratú hitelkeret, amely csak "nagyon erős alapokkal és gazdaságpolitikával" rendelkezik, és van egy olyan feltétel is, amely miatt a kormány alapból kizárta magát. Ez az lenne, hogy az IMF-ajánlások átültetésében az ország korábban élen járt, a kormány azonban 2010 nyarán, az előző (2008-as) hitelmegállapodást idő előtt felmondta.

A PCL (Precautionary Credit Line - elővigyázatossági hitelkeret) ehhez hasonló, abban enged nagyobb mozgásteret, hogy nem csak a stabil, de a kissé sebezhető országok is igénybe vehetik. A korábbi együttműködések sikeressége azonban ennél is feltétel.