Vágólapra másolva!
A BUX továbbra is jól teljesít, eddig fél százalék körüli plusznál jár, az Európai Bizottság ma délelőtt megjelent nem túl bíztató előrejelzésének ellenére. Brüsszel szerint a költségvetés hiánya 3,4 százalék lesz idén a korábbi 2,4 százalékos prognózis helyett, és jövőre sem csökken 3 százalék alá, valamint idén is recesszióra kell felkészülni. A délutáni miniszterelnöki évértékelő még megmozgathatja majd a magyar tőzsdét és a forint árfolyamát, de előzetesen arra lehet számítani, hogy nem lesz érdemi hatása az elhangzottaknak.Továbbra is jól teljesítenek az európai börzék, a tegnapi lejtmenet után, bőven 0,5 százalék feletti emelkedésben járnak a vezető indexek. A német Ifo gazdasági hangulatindex jobb lett a vártnál, ami megerősítette a pozitív irányt a tőzsdéken.A határidős indexek alapján Amerikában is emelkedéssel nyithatnak a tőzsdék a hét utolsó kereskedési napján. A tengerentúlról fontos makroadat nem lát ma napvilágot.
Vágólapra másolva!

Kitart a jó hangulat a magyar tőzsdén

Az Európai Bizottság frissen megjelenő előrejelzésében Magyarországra vonatkozóan az idei évre is recessziót jósol -0,1 százalékkal, míg jövőre 1,3 százalékkal nőhet a gazdaság. Ezen túlmenően a költségvetés hiánya is rosszabb lesz a kormány által vártnál Brüsszel szerint. Mind az idei, mind pedig a jövő évben 3,4 százalékon alakulhat, holott korábban 2,4 százalékos prognózis szereplet az idei évre. Emiatt várhatóan újabb kiigazításokra lesz majd szükség, ami a korábbi példákból kiindulva (iparági különadók) a tőzsdei cégek számára is okozhatnak a jövőben negatív hatásokat.

A BUX régiós társaival együtt emelkedik, és nem mutat lényegi elmozdulást az Európai Bizottság jelentésére. További fontos esemény lesz délután Orbán Viktor miniszterelnök évértékelő beszéde, aminek várhatóan nagy piacmozgató hatása nem lesz. A régióban a lengyel index alulteljesít, habár a napot még a WIG20 is a pozitív tartományban kezdte, az osztrák ATX viszont elég jó formában van, és már 1,2 százalékkal emelkedik.

Forrás: [origo]

Az OTP tartja reggeli lendületét és 1 százalék körül emelkedik. Mivel a magyar blue-chipekkel kapcsolatos fontos hír nem lát ma napvilágot és az Európai Bizottság jelentése sem váltott ki reakciót, a nemzetközi hangulatnak megfelelően mozognak a papírok. A MOL 0,17 százalékkal emelkedik, a Magyar Telekom pedig 1,32 százalékával húzza felfelé a budapesti indexet. A Richter lényegében tegnapi záróárán tanyázik, míg az Egis 0,42 százalékkal csökken és jelenleg már a 19 000 forintos határ alatt tartózkodik.

Forrás: [origo]

A forint euróval szembeni árfolyamában viszonylag nagy kilengések mutatkoznak. A brüsszeli hírekre újból 293 fölé rántották a forintot, de onnan újból visszatáncolt és jelenleg a 292,8-as szint környékén mocorog. A dollár/forint jegyzés a 221,6-os szint körül ingadozik, míg a svájci frankkal szembeni kurzus 238,6-nál tanyázik.

Az EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A MABISZ tegnap közzétett adatai szerint az élet és a nem-életbiztosítási területeken is tovább zsugorodott a 12 havi gördülő díjbevétel. A negyedik negyedév még az év egészénél is rosszabbul sült el, az életbiztosítók díjbevétele 13, míg a nem-életbiztosítóké 10 százalékkal esett vissza. A CIG Pannónia biztosító némileg szembemegy az iparági trendekkel és a nem-élet üzletágának folytatódó növekedéséről számolt be a negyedik negyedévben is. Azonban kezdő biztosítónál ez még várható tendencia. A társaság részvényei 3 százalék körül emelkednek.

A PannErgy papírok 2 százalék felett gyengülnek. Tegnap jelent meg, hogy a Lazarus teljes határidős pozícióját likvidálta az OTP, mint befektetési szolgáltató. Ma reggel pedig az derült ki, hogy az Erste Befektetési Zrt. 3500 darab PannErgy részvényt kényszerlikvidált, mely a Lazarus Vagyonkezelő tulajdonában volt.

Örülnek Európában a jó német makroadatnak


Kedvezőbb lett a vártnál a német Ifo üzleti bizalmi index. Az elemzők 104,9 pontos értéket vártak, míg a tényadat 107,4 pont lett. A 100 pont feletti érték azt jelenti, hogy a megkérdezett német vállalatok továbbra is bizakodóak a jövőt illetően. Már ráfért egy jobb makroadat Európára, hiszen a tegnapi beszerzési menedzser indexek gyengére sikerültek.

Az vezető nyugat-európai indexek elég szép eredményt mutatnak a kereskedési nap felénél, sikerült hozzátenniük a reggel szerzett előnyükhöz. A francia CAC40 vezeti a sort közel 1,5 százalékos ugrással, amiben leginkább a pénzügyi szektor jó teljesítménye áll, míg a DAX 0,7 százalékkal emelkedik, és a dél-európai börzék is egy százalék felett erősödnek.

Forrás: [origo]

A francia állam azt tervezi a Bloomberg értesülései szerint, hogy az Alcatel-Lucentben részesedést szereznek az állami befektetési alapon keresztül. Egy ilyen lépés után Franciaország befolyása alaposan megnőne a hálózati eszközök gyártójában, de legalább a szabadalmakat meg tudná tartani a cég. Az Alcatel ma jelentette be, hogy a korábbi Vodafone vezető Michel Combes veszi át a cég vezetését. A vállalat részvényei a kereskedés elején még 2 százalék felett drágultak azonban azóta 0,7 százalékos csökkenésbe váltottak.

Az elemzői várakozásokhoz képest némileg jobb évet és negyedévet zárt az Air France - KLM légitársaság. A vállalat 6,3 milliárd eurós árbevétel mellé 143 millió eurós veszteséget halmozott föl. A cég tovább akarja folytatni költségcsökkentéseit, de a 2013-as év nem indult túl jól számukra. A légitársaság papírjai jelenleg 2,5 százalékkal zuhannak.

Nem hosszabbították meg a Daimler vezetőjének, Dieter Zetschenek a szerződését 5 évvel, ahogyan azt korábban többen is vártak. Csupán két évet kapott a CEO, hogy bizonyítsa rátermettségét a cég vezetésére. A cég részvényei 0,77 százalékos pluszban tartózkodnak.