Csillapíthatatlan Kína aranyéhsége

Vágólapra másolva!
A visszatérő részvénypiaci jókedv csak mérsékelten éreztette hatását az árupiacokon. A Dow Jones UBS árupiaci index 0,3 százalékkal került feljebb. Az árak vegyesen mozdultak 1 százalék felett csak a kakaó, a rizs és a földgáz tudott elmozdulni.
Vágólapra másolva!

A nap nyertese az amerikai földgáz lett 2,13 százalékos emelkedéssel. Az AccuWeather tegnap megjelent előrejelzése szerint Chicago sűrűn lakott körzetében akár 10 fokkal is az ilyenkor szokásos alatt alakulhat a hőmérséklet február közepén.

Földgáz árfolyama

Forrás: [origo]

Az arany enyhe mínuszban zárta a tegnapi napot. Továbbra is meglehetősen eseménytelen a piaca, de a felszín alatt komoly átrendeződés zajlik a nemesfém tulajdonosi szerkezetében: a gazdasági összeomlást vizionálók kezéből Ázsiába áramlik az arany. A Hong Kong-on keresztül Kínába érkező aranyimport közel megduplázódott 2012-ben az előző évihez képest. A statisztikai hivatal adatai szerint 834,5 tonna arany érkezett az országba tavaly, a 2011-es év 431,2 tonnáját követően. Csak decemberben 114,4 tonna volt a behozatal és a robosztus növekedés azt is jelenti, hogy Kína átvette az elsőséget Indiától a legnagyobb aranyfogyasztás tekintetében. A világ második legnagyobb gazdaságának aranyéhsége tompíthatja az elmúlt négy hónapot folyamatosan mínuszba záró aranyárfolyam csökkenését, mivel a pénzügyi rendszer összeomlásának veszélye miatti aranykereslet a világ többi részén folyamatosan csökken.

Kína a legnagyobb aranykitermelő is egyben, a jelentős lépésekkel gazdagodó városi lakosság elkölthető jövedelme csak az elmúlt egy évben 12,6 százalékkal növekedett, míg a GDP növekedése 8 százalék felett várható idén, így a beáramlás továbbra is erős maradhat.

Arany árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]

A platina negyedik napja emelkedik, tavaly októberi csúcsát megdöntve 1737 dolláron áll. 2011 augusztusa óta nem volt ekkora prémiuma az aranyhoz képest, már 45 dollárral haladja meg a nemesebb vetélytársának az árát. Az emelkedés mögött kitermelési nehézségek állnak, az idén várhatóan 2,8 százalékkal kevesebb nemesfémet hoznak a felszínre a tavalyi szintén gyenge évhez képest. A várható 5,68 millió uncia 2000 óta a legalacsonyabb mennyiség. Az iparágat sújtó krízis a dél-afrikai bányák bezárása miatt alakult ki a halálos áldozatokat is követelő tüntetések utóhatásaként. Csak az idei évben 11 százalékot menetelt a platina, míg az arany 2013-as eddigi teljesítménye mínusz 0,2 százalék.

Platina árfolyama (dollár/uncia)

Forrás: [origo]