Rengetegen vásárolunk használt autót

Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben a másodikhoz képest 2,1 százalékkal, a bázishoz mérten 7,8 százalékkal nőtt az eladott használt autók száma, tájékoztatott a Használtautó.hu.
Vágólapra másolva!

Hosszú idő óta először nem csökkent a használt autók átlagára, illetve több mint 10 százalékkal többen vettek már futott gépkocsit, mint tavaly – ez a két jelenség az oka a jelentős növekedésnek. Szemes Árpád ügyvezető elmondta, hogy nem a forgalom-növekedés az egyetlen jóhír. Eddig a kilencévesnél régebbi gépkocsik voltak a legkelendőbbek, most csekély mértékben, de növekedett a 0-2 éves tulajdonosváltott autók száma is. Reménykeltő az is, hogy nem csökken tovább az átlagár: 2 százalékot emelkedett az április-június időszak értékéhez képest. Fokozatosan élénkül a belföldi használtautó-kereskedelem, ám robbanásszerűen nő az importált járművek száma. 2011-ben havonta 2-3 ezer külföldről érkező autó talált itthon gazdára, ugyanez az adat az utolsó negyedévben minden egyes hónapban 6 ezer felett állt. Végül a 20 ezer darabos import volumen 38 százalékkal nagyobbnak mondható, mint tavaly. A közlemény beszámol róla, hogy a jelenleg érezhető növekedés akkor tudna kiszámíthatóan élénkülni, ha az újautó-eladások volumene is növekedne. A jelenlegi lendület előreláthatólag kitart az év végéig, de hogy érdemes-e trendfordulóról beszélni, az a következő negyedévek adataiból fog kiderülni.

A használt autóvásárlás két sztárkategóriája a néhány százezres autó, és az ötmillió forint feletti. Érdekesség még, hogy 6 márka uralja a teljes behozatal 60 százalékát: az Opel, a Ford, a Volkswagen, a BMW, az Audi, és a Mercedes.