Németországban szabadon forgalmazható az e-cigaretta

Vágólapra másolva!
Nem minősül gyógyszernek az elektromos cigarettákhoz használt nikotintartalmú folyadék, ezért szabadon lehet forgalmazni az ilyen folyadékot tartalmazó termékeket - döntött a német szövetségi közigazgatási bíróság.
Vágólapra másolva!

Német lapok pénteki beszámolói szerint a lipcsei bíróság az e-cigarettát gyártó vállalkozások és Észak-Rajna-Vesztfáliai tartomány jogvitájában döntött a szabad forgalmazásról. A gyártók a tartományi egészségügyi minisztérium egy 2011-ben kiadott közleménye miatt pereltek. Ebben a tárca figyelmeztetett, hogy a nikotintartalmú folyadék gyógyszer, amelynek forgalmazását az egészségügyi hatóság nem engedélyezte, ezért jogsértő a kereskedés az ilyen termékekkel.

Kártérítést kérhetnek a kereskedők

A vita a közigazgatási bíráskodás valamennyi szintjét megjárta. A lipcsei bíróság - a legfelső fórum - ugyan végül a közlemény visszavonására kötelezte a minisztériumot, de az ügy ezzel várhatóan még nem ér véget, mert az e-cigarettát forgalmazó kereskedők szövetsége arra bíztatja tagjait, hogy kérjenek kártérítést a tartományi kormánytól. Az érdekképviselet szerint a minisztériumi figyelmezetés következtében több millió euróval csökkent az árbevétel, és munkahelyeket is meg kellett szüntetni.

Élvezet, nem gyógyszer

A bíróság indoklása szerint nem támasztják alá kutatási eredmények azt az állítást, hogy az e-cigarettákhoz használt folyadékok a nikotinfüggőség csökkentését hosszú távon elősegítő gyógyászati, terápiás hatással rendelkeznek, ezért nem minősíthetők gyógyszernek. A fogyasztók túlnyomó többsége pedig az élvezetszerzés céljából használja az e-cigarettát, és nem gyógyszerként.

A Die Welt című lap rámutatott, hogy nagy meglepetés lett volna, ha a bíróság másként dönt, mert a dohánytermékekről szóló új uniós irányelv is szabadon forgalmazható élvezeti szernek minősíti az e-cigarettát, azzal a megkötéssel, hogy a folyadék nikotintartalma nem haladhatja meg a milliliterenkénti 20 milligrammot.

Kétmillió fogyasztó

Németországban jelenleg nagyjából kétmillióan használnak e-cigarettát. A piac teljes bevétele tavaly 100 millió euró volt, ez az idén várhatóan 150 millió euróra emelkedik.