Faber: amerikai kamatemelés helyett QE4 jön

Marc Faber
Marc Faber befektetési guru a CNBC-n
Vágólapra másolva!
A világvége jóslatairől ismert befektetési guru ezúttal is sokkolja a piaci résztvevőkat, hisz véleménye szerint a világgazdaság sokkal gyengébb, mint azt sokan gondolják, ennek megfelelően a jegybankok nem igazán fognak tudnak mást tenni, mint folytatni a pénznyomdát. 
Vágólapra másolva!

A médiában a pesszimista jóslatai miatt felkapott Marc Faber szavaira érdemes odafigyelni, már csak azért is, mert sokszor hallhatunk tőle a csordaszellemmel szembe menő, érdekes véleményeket, amelyek további gondolkodásra sarkallhatnak bennünket. Igaz, hogy a szakember az elmúlt években már többször is nagyobb tőzsdei összeomlásokat vizionált, és eddig nem jött be, mégis számos folyamatot jól lát.

Sokasodó jelek

Most is olyan árulkodó jelekre hívta fel a figyelmet Faber a CNBC-nek adott interjúban, mint például az elmúlt hetekben megnövekedő piaci volatilitás, a devizák nagyobb gyengülése, de leginkább a felrobbanó európai (és részben amerikai) kötvényhozamok aggasztják a legjobban a gurut.

Az állampapírok hozamemelkedését sokan a javuló gazdasági kilátásokkal magyarázzák, amivel a guru egyáltalán nem tud azonosulni. Szerinte

egyáltalán nincs olyan jó formában az amerikai és a világgazdaság, hogy ennyire optimisták legyünk.

Ázsia sem teljesít jól, a kínai gazdaság növekedési üteme is egyre lassul, ráadásul Faber már hallott olyat is, aki 2,5 százalékos GDP növekedést jósol a mostani 6-7 százalék helyett. Elmondása szerint 4 százalék körüli növekedést hozhat össze Kína, de ha megnézünk más országokat is abban a térségben, már sokkal rosszabb helyzetet látni: inkább recessziós tünetek kezdenek kirajzolódni. Dél-Korea, Tajvan és a többiek is exportvezérelt gazdaságok, a közelmúlt adatai szerint viszont egyre gyengébben teljesít az export. Ez mind egyirányba mutat, azaz

a globális növekedés lassulóban van, a feltörekvő országokban ugyanis a növekedés elillant

- állítja Marc Faber.

Shanghai, Kína Forrás: 123rf.com

Elszálló árak

Az amerikai növekedés is gyenge lábakon áll, az árak és megélhetési költségek emelkedése mellett a lakosság elkölthető jövedelme alig változik, ami egyre nehezebb helyzetbe hozza a családokat. Példakánt azt hozta fel, hogy nemrégiben Bostonban szállt meg egy (nem luxus) hotelben, és a szálloda előtti parkolóban 49 dollárt kértek el azért, hogy éjjel ott állhasson egy autó.

De számos más amerikai és európai városban is hasonló problémákat okoz a megfizethetőség. Az emberek továbbra is költenek fogyasztásra, ugyanakkor hetente csak egyszer mennek el szórakozni vagy vacsorázni egy étterembe, többet nem tudnak maguknak megengedni.

Egyre nagyobb problémákat okoz a megfizethetőség. Forrás: 123rf.com

Meg van kötve a jegybankok keze - jöhet a QE4

"A globális jegybankok annyira beleragadtak a sárba, hogy nem igazán tudnak mást csinálni, csak tovább folytatni az eszközvásárlásokat" - ad hangot véleményének a híres befektetési tanácsadó.

Éppen ezért a FED sem fog kamatot emelni idén – látva az amerikai gazdaság gyengeségét -, hanem beindítja a QE4 programot.

- azaz könnyedén nyakunkon lehet a következő nagyobb eszközvásárlási program.

A jegybankok keze meg van kötve. Forrás: Getty Images

Titanic-példa

A pénzügyi rendszer szereplőit, beleértve magát is leginkább a Titanicon utazó emberekhez hasonlította. Mindenki a fedélzeten található nyugágyakért vagy a legjobb asztalokért harcol a bálteremben, ami szimbolikusan azt jelenti, hogy a befektetők keresik a legjobban teljesítő értékpapírokat. Holott az lenne a legjobb, ha inkább már a biztonságot jelentő a mentőcsónakot és a létrát kutatnák.

– állítja a The Gloom, Boom & Doom Report szerkesztője, aki gyakorta 'riogat' pesszimista jóslataival.

Mi lesz a részvénypiacokkal?

Arra a kérdésre, hogy az általa várt amerikai QE4 program miatt újra emelkedhetnek-e majd a részvénypiacok, Faber azt válaszolta: "elképzelhető, de nem szükségszerűen következik ebből."

Inkább a diverzifikáció fontosságára hívta fel a figyelmet az alapkezelőként is tevékenykedő szakember. Éppen ezért mostanság is azt tanácsolta a befektetőinek, hogy pénzük 25 százalékát részvényekben, másik 25 százalékát ingatlanokban tartsák. Emellett pedig Faber 30 éves lejáratú amerikai állampapírokat kezdett el vásárolni, mivel az elmúlt időszakban jó beszállási pontok adódtak. Véleménye szerint a gazdaságok nem fognak annyira jól teljesíteni, mint azt sokan várják, így a kötvényekben jöhet egy újabb vételi hullám, visszatükrözve a gazdaság mélyén húzódó folyamatokat. A nemesfémek, mint például az arany pedig mindig ott vannak a saját befektetési portfóliójában.

A 30 éves amerikai állampapír heti bontású grafikonja az elmúlt 6 évben - Marc Faber ilyet vásárol mostanság Forrás: Investing.com