Harminc éve volt minden idők legnagyobb tőzsdei összeomlása

2017.10.19. 19:34

Az emberek többsége tudja, hogy a Black Friday a hálaadást követő péntek, ami a karácsonyi bevásárlás kezdetének számít. Az 1929-es tőzsdei összeomlást Black Thursdayként is ismerik. Azonban 30 éve volt egy Black Monday is, amely minden idők legnagyobb egynapos tőzsdei összeomlását jelöli.

Napra pontosan 30 éve, azaz 1987. október 19-én omlott össze a New York-i tőzsde. A Fekete Hétfőként (Black Monday) is ismert napon az amerikai részvénypiac, a Dow Jones indexe 22,6 százalékkal zuhant. Ez rekord, ha az egynapos eséseket vesszük figyelembe.

Nem csak a Dow Jones zuhant nagyot, a S&P is 20 százalék felett mínuszban zárt.

Egy tréder a New York-i értéktőzsdén a fekete hétfőnForrás: AFP/Maria Bastone

Ekkor fordult elő először az amerikai tőzsde történelmében, hogy

a tőzsde irányítói felfüggesztették a kereskedést.

Az óriási esés kiváltó okairól a mai napig megoszlanak a vélemények. Ebben az évben jelentek meg a tőzsdén az úgynevezett bóvli kötvények, amelyen keresztül a tőkeáttételes ügyletekkel nagyot lehetett szakítani.

Káosz 1987. október 19-énForrás: AFP/Maria Bastone

A tőzsdéken 1987-ben optimista hangulat uralkodott, hosszú ideje tartott az emelkedés, így a részvények túlértékelté váltak. Míg a Dow Jones 1986 decemberében még 1900 ponton állt, majd alig fél év alatt több mint 40 százalékot erősödve, áttörte a 2700 pontos határt is.

Emellett ekkor éleződött ki az amerikai-iráni konfliktus is, de ami talán még fontosabb,

a FED októberben megemelte az alapkamatot 9,25 százalékra, ami óriási ugrás volt az év elejei 7,5 százalékhoz képest.

Ennek következménye lett, hogy sokan jobbnak látták a részvényekről átvándorolni a jóval stabilabb államkötvényekre, ami miatt az eladások lettek hangsúlyosak a részvénypiacon. Az összeomlás előtti héten 9 százalékos volt a visszaesés, ez szintén rekordnak számított akkor.

Még egy héttel az összeomlás után is káosz uralkodott a párizsi tőzsdénForrás: AFP/Daniel Janin

Ráadásul ekkor zajlott a digitális átállás egyik fontos időszaka a tőzsdéken. Ugyan még mindig papírral hadonászó, telefonon alkudozó és egymást túlordító tőzsdeügynökök dolgoztak a Wall Streeten, de sokan már ekkor is használtak olyan algoritmusokat,

amelyek automatikusan eladták a részvényeket egy előre meghatározott, alacsony árfolyamnál.

Vélhetően a fenti faktorok összessége hozhatta létre azt a hangulatot, amely spirálszerűen rántotta mélybe a tőzsdéket.

A hatások a világ több nagyobb piacára is továbbgyűrűztek, szinte kivétel nélkül 20 százaléknál nagyobb volt az októberi mínusz mindenütt.

Munkától kimerült tőzsdeügynök a Wall Streeten egy héttel a pánik utánForrás: AFP/Maria Bastone

A teljes igazsághoz tartozik, hogy az 1987-es esztendőt 1938 ponton zárta a Dow Jones, ami az előző évi záráshoz képest még

így is 2 százalékos növekedést jelentett.

A Dow Jones teljesítménye a Black Monday óta:

Elemzők többségében felmerült, hogy napjainkban is erőteljes az emelkedő, vagyis a bikapiac, de mivel a kamatszintek rendkívül alacsonyan vannak, nehezen elképzelhető, hogy a közeljövőben hasonló katasztrófa bekövetkezik.

Érdekesség, hogy a Fekete Hétfőnek nemcsak pénzügyi hatásai voltak, de egy tanulmány kimutatta, hogy a tőzsdepánik napján 5 százalékkal többen kerültek kórházba, mint amennyi várható lett volna.

A cikkhez használt források: MarkerWatch (1,2), Financial Times, Quartz