A Wall Street újra lubickol a bónuszokban

Wall Street New York tőzsde részvény USA
(FILES) Street signs February 10, 2009 outside the New York Stock Exchange. US stocks ticked upward April 5, 2010 as traders returning from the long Easter weekend reacted to Friday's labor report showing the biggest job growth in three years in March amid recovery from recession. The Dow Jones Industrial Average rose 4.83 points (0.04 percent) to 10,931.90 in early trades, extending Thursday's solid gains. The tech-rich Nasdaq composite climbed 6.68 points (0.28 percent) to 2,409.26 and the broad-market Standard & Poor's 500 index gained 2.01 points (0.17 percent) at 1,180.11. AFP PHOTO/Stan Honda/ FILES (Photo credit should read STAN HONDA/AFP/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A válság óta nem látott csúcsra ért a Wall Street-i dolgozók éves bónusza. Az átlagos extra juttatások pedig úgy is visszakapaszkodtak a 2008 előtti szintre, hogy az iparág mérete azóta csökkent.
Vágólapra másolva!

Tavaly 17 százalékkal, 184 220 dollárra emelkedtek az átlagos Wall Street-i bónuszok, amire 2006 óta, vagyis a válság előtti időszakot követően egyszer sem volt példa – írja a CNBC.

A teljes bónuszállomány ezzel elérte a 31,4 milliárd dollárt az USA pénzügyi központjában.

A számítások szerint a tavalyi bónuszfizetések nagy lökést kaptak például az adójogszabályok változásától, mivel az új törvény 2018-tól már más elszámolási lehetőséget teremt a cégeknek, vagyis sokan inkább 2017 decemberéig pörgették föl a bónuszokat.

A bróker- és üzletkötői tevékenységből származó profitok (a NYSE vállalatainak körében) 42 százalékkal, 24,5 milliárd dollárra bővültek, ami a legerősebb teljesítmény 2010 óta.

A Wall Street hatása

Bár a tavalyi év volt az új pénzügyi szabályozások életbe lépésének első éve, és ezek az előírások arra kényszerítik a vállalatokat, hogy több tőkét tegyenek félre, az elmúlt időszakban mégis számos enyhítés érkezett Washingtonból, amelyek megkönnyítették a vállalatok helyzetét.

A Wall Street bónuszai a régió gazdaságába is lecsorognak Forrás: 123rf.com

A bónuszfizetések egyébként egész New York számára fontos kérdést jelentenek.

A Wall Streeten kifizetett juttatások ugyanis számos formában vissza tudnak csorogni a helyi gazdaságba,

mivel a bankárok elég sok pénz tudnak elkölteni egyebek mellett ingatlanokra, éttermekre, szórakozásra, luxusautókra vagy ékszerekre.

Ha a Wall Streetnek jól megy, abból a város is profitál, például a magasabb adóbevételeken keresztül – mondja Thomas DiNapoli, a felmérést összeállító állami szabályozó vezetője. Az elmúlt két évben tapasztalt javuló nyereségesség megmutatta, hogy a pénzügyi szektor a szabályozások és az erősödő fogyasztóvédelem mellett is jól tud teljesíteni.

Szárnyaló fizetések

A Wall Street annyiban sajátos helyzetben van, hogy

mindössze kevesebb mint 5 százalékát adja a helyi munkahelyeknek, viszont a város magánszektor által kifizetett béreinek 20 százalékát biztosítja.

A Wall Streeten tavaly 176 500 fő dolgozott, szemben a 2008-ban mért 188 400 fővel.

A jelentés egyébként a személyi jövedelemadó trendek alapján készült el, és magában foglalja a készpénzbónuszokat, azonban nem tartalmazza a részvényopciókat, illetve a New Yorkon kívül élő alkalmazottaknak kifizetett juttatásokat.