Az olasz válságból is profitot kovácsolhatnak a befektetők

euró dollár deviza valuta
Vágólapra másolva!
Az éppen folyó olasz politikai és gazdasági válság, amely a napokban megrázta a piacokat, akár vételi lehetőséget is jelenthet egyes befektetőknek. A történelmi tapasztalatok azt is megmutatják, hogy lehetett keresni a hasonló jellegű kríziseken.
Vágólapra másolva!

Nem először fordul elő a történelemben, hogy egy ország magas adósságteher és korlátozó fiskális és monetáris politika mellett politikai és gazdasági felfordulásba csúszik, mint most az olaszok. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezekben az időkben a részvénypiaci befektetők először bepánikolnak, de aztán rendre elég gyorsan jön a talpra állás – derül ki a MarketWatch elemzéséből.

A legutóbbi látványos példa erre a brexitszavazás volt 2016 júniusában, amikor a britek arról döntöttek, hogy elhagyják az Európai Uniót.

Akkor az amerikai Dow Jones index közel 1000 pontot esett mindössze két nap alatt a referendum után.

Azonban nyolc kereskedési nap elteltével a Dow már magasabban állt, mint a szavazás előtt.

Izgalmas mintázatok

Fontos azonban, hogy piacok nem mindig ilyen módon reagálnak a válsághelyzetekre. Ráadásul komoly különbségek vannak Nagy-Britannia akkor helyzete és Olaszország mai állapota között – főként gazdasági szempontból. Mindazonáltal az is érdekes, hogy

az amerikai részvénypiac reakciója egy devizaválságra – például az eurózónából való lehetséges kilépésre – meglepően hasonló mintázatokat mutatott az eddigiekben.

Az elemzés példaként hozza föl a 2009 végén kezdődött görög adósságválságot, mivel még ez a leginkább hasonló a mai olasz krízishez. Akkor is felmerült ugyanis, hogy a rendkívül súlyos adósságterhektől és megszorításoktól szenvedő Görögország esetleg úgy dönthet, elhagyja az euróövezetet, amivel komoly nehézségeket okozhatott volna az egész EU-nak.

Érdemes óvatosan bánni a pánikhangulattal Forrás: 123rf.com

Minden fenyegetés ellenére az amerikai részvényindexek végső soron komoly emelkedéseket produkáltak, ez azonban nem is annyira meglepő, ha megnézzük, a korábbi válságok idején ugyanúgy felfelé mozdultak a mutatók a kezdeti ijedtség után.

Történelmi tapasztalatok

Ugyanez történt 1994-ben, amikor a mexikói peso leértékelődése válságba torkollott, de 1997-ben is, amikor Thaiföldön beütött az államadósság válság, amely továbbterjedt más ázsiai országokra is. Majd szintén így viselkedett az amerikai piac 1998-ban az orosz rubel leértékelődés során, illetve 2001-ben az argentin adósság- és devizaválság idején.

Az elemzés végkövetkeztetése tehát az, hogy

érdemes lehet az ilyen jellegű válságok esetében nagyobb távlatokban tekinteni a globális részvénypiacokra, és óvatosan bánni a pánikkal.

Különösen az amerikai részvénypiacok esetében áll ez a figyelmeztetés, mivel az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a válságok kitörését követő hat hónapon belül, a mutatók rendre magasabban álltak, mint a válságot megelőzően. Vagyis ismét az látszik, hogy nagyot lehet bukni azon, ha valaki körültekintés nélkül bepánikol.