Meghiúsult a Metro kereskedelmi lánc felvásárlása, miután kiderült, hogy az erre vonatkozó szándékát nemrég bejelentő cseh milliárdos, Daniel Kretinsky nem hajlandó növelni az 5,8 milliárd eurós ajánlatot a német konszern többségi részesedéséért.

Ezzel a tranzakció a jelek szerint végleg megbukott, ám az elmúlt hónapok huzavonáját tekintve, ezt már egy ideje lehetett sejteni - szögezi le a Bloomberg cikke. Kretinsky és szlovák partnere, Patrik T'kac ajánlatával egyébként 16 eurót fizetett volna a társaság törzsrészvényeiért, és 13,8 eurót az elsőbbségi részvényekért. Ezt az ajánlatot azonban a Metro kevesellte.

A felvásárlás kútba esése különösen azért nagy fájó a német vállalat számára, mert kontinensünkön a hagyományos kiskereskedelmi láncok egyre nagyobb gondban vannak, meg kell küzdeniük egyrészt az online kereskedelmi cégek, köztük az Amazon, másfelől pedig a diszkontok, vagyis az Aldi és a Lidl által támasztott konkurenciával.
A Metro, amely korábban a világ legnagyobb kiskereskedelmi cégei közé tartozott, az anyacégről, a Ceconomyról két évvel ezelőtt történt leválasztása óta egyszerűen nem talál magára. Holott a lépés pontosan azt célozta, hogy mind a Metro, mind a Ceconomy eredményesebben működjön.

Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Kretinsky, akinek vagyonát a Bloomberg milliárdosokról készült toplistája legkevesebb 3 milliárd dollárra taksálja, az elmúlt időszakban több felvásárlást hajtott végre, széles portfóliót épített ki a legkülönbözőbb szektorokhoz tartozó cégekből. Energiaipari és médiacégektől kezdve egészen a Sparta Praha futballcsapatáig terjednek az érdekeltségei. Tavaly a Le Monde című francia napilapban is részesedést szerzett.