Dollármilliárdokat költött a legendás tőzsdeguru egy olajipari vállalat részvényeire

Premiere of The Post USA Washington actors 14.12.2017 PHOTOCALL premiere film industry Warren Buffett at the Washington, DC Premiere of The Post at The Newseum. Washington, DC - Thursday December 14, 2017.
Warren Buffett
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hónapokban a befektetők egy igen tekintélyes része elkezdett távolodni az olajipartól, ami a szektor részvényárfolyamaira is erős hatással volt. Most azonban kiderült, az egyik leghíresebb amerikai befektető, Warren Buffett több mint 4 milliárd dollárért vásárolt Chevron részvényeket.
Vágólapra másolva!

A legendás amerikai befektető, Warren Buffett által irányított Berkshire Hathaway 4,1 milliárd dollárért vásárolt be a Chevron olajipari óriás részvényeiből 2020 végére – derül ki az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletnek (SEC) benyújtott dokumentumokból.

A Berkshire összesen majdnem 48,5 millió darab Chevron részvényt vett, de közben a Verizon telekommunikációs gigász papírjaiból bevásárolt 8,6 milliárd dollárért

– írja az Oilprice.com.

A dokumentumokból nem derül ki, hogy Buffett személyesen rendelkezett-e a Chevron papírok vásárlásáról vagy valamelyik menedzsere döntött az üzletről.

Mindenesetre érdekes adalék az ügyhöz, hogy amikor a Berkshire tavaly szeptemberben benyújtotta a legutóbbi adatszolgáltatását az SEC-hez, a nyilvános dokumentumokból kihagyta a befektetési pozícióinak változásait – ezt külön, nem nyilvános formában juttatták el a hatósághoz. Ez egyébként nem ritkaság, Buffett cége többször is élt már ezzel a lehetőséggel.

Meglepő módon az olajpiacon vásárolt be Warren Buffett vállalata Forrás: Shutterstock

Az elemzők viszont már akkor is úgy vélték, a Berkshire komoly pozíciókat kezdhetett el kiépíteni egyes vállalatokban, amit nem kívántak nyilvánosságra hozni. Buffett neve ugyanis egyértelműen pozitív jelzés a piacoknak, vagyis ha ő valahol megjelenik vevőként, akkor általában sokan kezdenek ugyanúgy vásárolni, mint a guru.

Nagy valószínűséggel az egyik ilyen „rejtélyes" vállalat a Chevron volt.

Az üzlet azért érdekes, mert a piac egészén a befektetők manapság inkább elkerülik a klasszikus olajcégek papírjait. Részben a globális energiaszektor általános változásai miatt, részben pedig azért, mert még mindig nem világos, a koronavírus-járvány miként alakítja át a hosszútávú nemzetközi trendeket az iparágban.

Nem a Chevron volt azonban a Berkshire első olajpiaci üzlete a járvány kitörése óta. A Berkshire egyik leányvállalata még júliusban vásárolta föl a Dominion Energyt, összesen 10 milliárd dollárért. Buffett cégének ez volt az első jelentősebb akvizíciója a járvány kitörését követően, és az üzlet a megelőző négy évben nem látott nagyságrendű felvásárlást jelentett a Berkshire számára.