600 millió hordós olajmezőt talált a világ legeladósodottabb olajvállalata

Olajmező, olajkitermelő
MCKITTRICK, CA - MARCH 23: Pump jacks and wells are seen in an oil field on the Monterey Shale formation where gas and oil extraction using hydraulic fracturing, or fracking, is on the verge of a boom on March 23, 2014 near McKittrick, California. Critics of fracking in California cite concerns over water usage and possible chemical pollution of ground water sources as California farmers are forced to leave unprecedented expanses of fields fallow in one of the worst droughts in California history. Concerns also include the possibility of earthquakes triggered by the fracking process which injects water, sand and various chemicals under high pressure into the ground to break the rock to release oil and gas for extraction though a well. The 800-mile-long San Andreas Fault runs north and south on the western side of the Monterey Formation in the Central Valley and is thought to be the most dangerous fault in the nation. Proponents of the fracking boom saying that the expansion of petroleum extraction is good for the economy and security by developing more domestic energy sources and increasing gas and oil exports. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az elmúlt időszak egyik legnagyobb olajpiaci bejelentése a mexikói Pemexhez kapcsolódik. A cég ugyanis a héten közölte, 5-600 millió hordónyi olaj található azon a mezőn, amelyet nemrég feltártak. Ez pedig különösen jó hír az állami vállalat számára, mivel a Pemex a világ leginkább eladósodott olajtársasága, vagyis igencsak szüksége van a bevételre.
Vágólapra másolva!

Rendkívüli bejelentést tett a mexikói Petroleos Mexicanos (Pemex) állami tulajdonban lévő olajtársaság. A vállalat az elmúlt időszakban a világ leginkább eladósodott olajcégeként volt ismert, azonban csütörtökön közölték, hatalmas olajmezőt találtak.

A vállalat vezetője, Octavio Romero Oropeza már március 14-én jelezte egy interjúban, hogy

óriási olajmezőt tártak föl Mexikó Tabasco államában.

A pontos méretet akkor még nem árulta el, csak annyit, hogy felveszi a versenyt a Quesqui nevű olajmezővel, amely Mexikó legfontosabb olajpiaci feltárása volt 1987 óta.

Aztán március 18-án, csütörtökön, meg is érkeztek a pontos adatok. Romero akkor közölte,

5-600 millió hordónyi olajat rejthet a terület,

és a cég úgy tervez, hogy 2021 végén már közel napi 2 millió hordós kitermelésre lesznek képesek – írja a Reuters. A Pemex jelenleg nagyjából napi 1,7 millió hordó olajat termel. Viszonyításként: 2021 első negyedévében a napi átlagos olajfelhasználás globálisan 97 millió hordó körül mozgott.

Új olajmező mentheti meg a mexikói állami olajtársaságot? Forrás: AFP/Getty Images/Spencer Platt

Ez pedig igen komoly lépés volna a Pemex számára, mivel a cég olajkitermelése már tizenhat egymást követő évben folyamatosan csökken. Az állandósult lejtmenet pedig azt eredményezte, hogy a Pemex a világ leginkább eladósodott olajtársasága lett.

A cég saját közlése szerint tavaly év végén a teljes pénzügyi adósságuk 113,2 milliárd dolláron állt, még annak ellenére is, hogy a mexikói kormány jelentős támogatásokat nyújtott a vállalatnak.

Most azonban a Pemex újabb segítséget kap, ugyanis a mexikói kormány lényegében átvállalja a cég rendszeres adósságkifizetéseit erre az évre. A Pemex úgynevezett adósságamortizációs kifizetéseinek összege 2021-re meghaladja a 6 milliárd dollárt.

A kormány döntése azért is érdekes, mert mindeközben

Mexikó költségvetési hiánya várhatóan a GDP 4,1 százalékára bővül majd az idei évben, és a Pemexnek nyújtott támogatások csak még jobban növelik a hiányt

– mondták még februárban a Moody's elemzői.

A hitelminősítőnél úgy számoltak, hogy a Pemexnek csak ebben az évben nagyjából 14,7 milliárd dolláros állami segítségre lesz szüksége.