Mentik a menthetőt Kínában

Vágólapra másolva!
Csaknem negyvenmilliárd dollár pénzeső hullik a válságos időszakát megélő kínai ingatlanszektorra. A hitel főleg az állami kézben lévő társaságok túlélését segítheti.
Vágólapra másolva!

Eufóriaként élték meg a kínai ingatlanfejlesztési szektor szereplői azt a pekingi információt, miszerint az állam a tulajdonában lévő nagybankok közvetítésével legkevesebb 38 milliárd dollár értékű friss hitellel segíti meg a pénzhiány miatt leálló építkezések befejezését. A Vg.hu cikke szerint ez hozzájárulhat a vészesen eladósodott szektor nagyágyúinak konszolidációjához.

Csütörtökön a hongkongi és a kínai tőzsdéken is érezhető volt a fellelkesülés, az ingatlanos cégek papírjai ismét kelendők voltak, árfolyamuk megállíthatatlanul kúszott felfelé. A Bloomberg Intelligence építési vállalkozásokat követő részvényindexe 7,25 százalékkal emelkedett, a hongkongi Hang Seng hasonló alindexe 6,8 százalékkal bővült egyetlen kereskedési napon.

Az ingatlanválság kirobbantójának, a kötvénytartozásai fizetésével folytonos elmaradásban lévő, a fizetésképtelenség szélére sodródott Evergrande részvényeivel ugyanakkor március 21. óta nem kereskednek.

Természetesen Peking sem válogatás nélkül önti a pénzt a ingatlanszektorba, a hitelprogram első számú kedvezményezettjei ugyanis Shujin Chen, a Jefferies elemzője szerint az állami kézben lévő társaságok lesznek.

– mondta a Bloombergnek Li Kai, a Beijing Shengao alapkezelő alapítója.