Ingatlanbefektetési társaság kapcsán közölt figyelemfelhívást az MNB

MNB Magyar Nemzeti Bank, Budapest, épület
Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján, a Befektetői figyelmeztetések között megtalálható a prágai székhelyű Four Generations Property társaság. Az MNB a figyelmeztetésekben indokolja, miért adta ki a társaságra a jelzést.
Vágólapra másolva!

A figyelmeztetés szövege alapján a hivatkozott társaság az MNB által vezetett nyilvántartásokban nem szerepel, felügyeleti engedélyhez vagy bejelentéshez kötött tevékenység Magyarországon történő végzésére nem jogosult. Ez az információ hasznos lehet a társasággal való esetleges kapcsolattartás (pl. hirdetések megjelentetése stb.) során.

Frissítés - 2022.09.12.:

A vállalat - cikkünk megjelenése után - az Origónak küldött e-mailjében azt írja:

  • Cégük nem budapesti, hanem prágai székhelyű, több mint 10 éve törvényesen működö cég; Budapesten képviselettel rendelkezik.
  • A vállalat (állításuk alapján) nem befektetési társaság, hanem ingatlanközvetítő cég, és mint ilyennek nem is felügyeletei szerve az MNB. Azt ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy a cég - idézzük - "szolgáltatása a magánszemélyek közötti szerződéskötés támogatása és közvetítése. Saját állományt nem gyűjtünk, pénzügyi szolgáltatást, illetve terméket nem értékesítünk." Ezt az állítást ugyanakkor fontos kiegészítéssel árnyalja, hogy a cég a honlapján szereplő tájékoztatás szerint olyan igényfelmérő szolgáltatást is nyújt ügyfeleinek az ingatlanokhoz kapcsolódóan, amelynek részeként az ügyfél megadja, hogy "mennyi pénzt fektetne be, ezt milyen értékű ingatlanba és milyen hasznosítási céllal tenné."

Az MNB figyelmeztetése ennek értelmében arra vonatkozik, hogy elválassza a cég által nyújtott, ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásokat az MNB által felügyelt pénzügyi szolgáltatások nyújtásától.

Az MNB által kiadott közlésben a vállalat honlapjaként a következő (jelenleg nem elérhető) címet adta meg: https://fourgenerationsproperty.ingatlan.com/

Cikkünk frissítéséhez a következő honlapon szereplő információkat használtuK https://fourgenprop.com/